Najpopularniji salaši – naš predlog za vikend u  Vojvodini
Najpopularniji salaši – naš predlog za vikend u  Vojvodini

Najpopularniji salaši – naš
predlog za vikend u Vojvodini

Kada želimo da pobegnemo iz grada, i željni smo zelenila koje miriše na detinjstvo i ručak pod krošnjama uz zvuke tamburice – salaši u Vojvodini su pravi izbor. Proleće i leto su idealna sezona za vikend izlete na vojvođanske salaše, gde vreme teče sporije, domaća hrana ima ukus ljubavi, a gostoprimstvo je iskreno i bez žurbe.

Salaši nisu samo mesta za odmor – oni su mali univerzumi tradicije, mirisa, ukusa i običaja. Svaki salaš nosi svoju priču, svoj šarm i recepte koje čuvaju generacijama. Za vikend pun uživanja, lokalnih specijaliteta i opuštene atmosfere – izabrali smo najbolje vojvođanske salaše koje vredi posetiti ovog proleća i leta.  Pre nego što krenete, proverite da li rade, šta je u ponudi i da li je potrebno da rezervišete mesto za ručak.

Salaš kod Stare Dunje – banatska dobrodošlica

Na putu ka Carskoj bari, ovaj šarmantni salaš s pogledom na voćnjak dunja miriše na detinjstvo. Salaš kod Stare Dunje dočekuje goste mirisom domaćeg hleba iz zemljanih posuda, teletine, jagnjetine i butkica iz furune. Sve se priprema na licu mesta, s ljubavlju i strašću prema tradiciji. Prepoznati su po tradiciji i kroz nagradu Šef tradicije koju dodeljuje internacionalni vodič Gault&Millau. Nedeljni ručak je poseban, počinje domaćom supom i rinflajšom, a za slatki kraj obavezne su štrudla sa makom i gomboce. Ako želite nešto bliže Beogradu, a salaši su vam na wish listi – ovo mesto je idealno za uživanje u banatskim specijalitetima.

Perkov salaš – Štrudla, rakija i mir Fruške gore

Ovaj salaš u Sremu nudi autentični vojvođanski ambijent i domaću kuhinju pod vedrim nebom. Perkov salaš se nalazi u blizini Neradina, na Fruškoj gori. Okružen je brežuljcima i seoskim mirom. Kao i svi salaši, nudi autentičnu vojvođansku kuhinju. U ponudi su paprikaš s domaćim rezancima, čorbe, štrudle s makom, kiflice, pite i domaći kolači. Uz hranu se odlično slažu njihovi domaći sokovi, vino i rakije orahovača i višnjevača. Salaš je otvoren vikendom, dok je poseta radnim danima moguća uz prethodnu najavu. Imaju i etnološku zbirku kao i malu prodavnicu suvenira sa domaćim proizvodima i rukotvorinama. Oni koji žele da osete kako salaši žive, mogu naučiti kako se pripremaju domaći džemovi, slatko i sokovi, ili krenuti u laganu šetnju kroz okolinu.

Salaš 137 – Ručak pod senkom oraha

Jedan od najpoznatijih salaša, Salaš 137 je kultno mesto u blizini Novog Sada. Ovo je bez sumnje najpoznatiji salaš u Srbiji. Nudi idealan spoj domaće kuhinje, ravnice i opuštene atmosfere. Ovde vas očekuje domaća kuhinja – bogate porcije i sve iz lokalne ili sopstvene proizvodnje. Na meniju su domaća supa od stare koke, pašteta od domaće guščije džigerice, sočna butkica, teleći perkelt, geršla, vojvođansko testo nasuvo i šnenokle koje su postale zaštitni znak salaša.

U okviru salaša se nalazi i hotel sa 13 soba urađenih u Alt Deutsche stilu, pa vikend može još duže da traje. A pored rekreativnog jahanja, gostima su na raspolaganju i vožnja fijakerom/sankama, igralište i avantura park za decu.

Salaš Sedam dudova – Prava vojvođanska oaza

Na Bukovcu, kraj Sombora, nalazi se Salaš Sedam dudova, gde se spajaju tradicija i kreativnost. Na imanju se nalazi sedam dudovima, po kojima salaš i nosi ime. Na salašu se uživa u ukusima tradicionalne vojvođanske kuhinje, ali i specijalitetima koji umeju da iznenade – kao što su divljač ili vegetarijanski burgeri. U paorskoj peći peče se domaći hleb, a početak je domaćinski sa supom od piletine ili morke. Služe se domaći sokovi od zove i nane, rakija od duda i višnjevača, razni pekmezi, ajvar.

U okviru salaša postoji i sušara za pripremu suhomesnatih proizvoda, a ponudu zaokružuju vina iz lokalnih vinarija i domaće pivo. Svežina, autentičnost i iznenađenje u svakom tanjiru čine ovaj salaš posebnom destinacijom za vikend pun ukusa.

Dida Hornjakov Salaš – pravi stari vojvođanski ručak

Dida Hornjakov salaš čuva duh prošlih vremena. Od autentične arhitekture vojvođanskih salaša do kulinarskih veština predaka, ovde je doživljaj sveobuhvatan. U srcu prirode, salaš nudi bogatu ponudu jela pripremljenih po starim receptima. Koriste se namirnice iz sopstvenog uzgoja, a pripremaju svežu domaću testeninu, povrće sa salaša i meso iz porodične proizvodnje.

Služe se specijaliteti bačke kuhinje: žuta supa od morke sa flekicama i knedlama od džigerice, rinflajš, pečena punjena patka, pohovani karabataci, faširano svinjsko meso, pileće belo u ajmokcu, domaće pite, gibanice, šnenokle i mnoge druge poslastice. Uz svaki zalogaj ide i pažljivo odabrano piće – Dida Hornjak vina i rakije, domaći likeri i razna osvežavajuća pića. Prethodna najava je obavezna, a doživljaj – nezaboravan.

Salaš Kovač 1920 – fine dining salaš

Salaš Kovač 1920, smešten u nekadašnjoj seoskoj školi iz 1920. godine u Maloj Bosni, danas je porodični restoran koji spaja duh prošlosti sa savremenim pristupom gastronomiji. Ovde su u ponudi set meniji koji se baziraju na lokalnim receptima u modernoj interpretaciji, pripremljeni isključivo od najsvežijih, sezonskih sastojaka. Pošto se meniji stalno menjaju, potrebno je unapred zvati i proveriti raspoloživost kao i ponudu. Primer lokalno-savremene inspiracije je recimo tarana sa gljivama iz Kelebijske šume, sa poširanim domaćim  jajetom i espumom od starenog kravljeg i kozijeg sira.

Sve namirnice dolaze od malih lokalnih proizvođača, dok vina potiču iz probranih lokalnih vinarija. Neki od prepoznatljivih doživljaja koje Salaš Kovač nudi su uparivanje vina i hrane i specijalni sezonski događaji, kao i nedeljni ručak. Rezervacije su moguće svakog dana u nedelji, uz fleksibilan izbor ponude i najavom tri dana unapred. Savršeno za one koji žele da vikend provedu daleko od gradske vreve, u potpunosti posvećeni ukusu.

Učitati još
Zatvori