Remy bi bio ponosan: Donosimo recept za najukusniji ratatuj
Remy bi bio ponosan: Donosimo recept za najukusniji ratatuj

Remy bi bio ponosan: Donosimo recept
za najukusniji ratatuj

Ratatouille, odnosno ratatuj, je tradicionalno jelo iz južne Francuske, odnosno iz regije Provanse. Bogato nutritrijentima – i tako ukusno – ovo jelo je odavno voljeno van granica Francuske. Dodatno ga je popularizovao istoimeni Disney-ev animirani film iz 2007. godine – i otkad smo ga prvi put pogledali, trudimo se da rekreiramo Remyjevo remek-delo. Ratatuj nije teško napraviti. Ono što je dodatni plus je i činjenica da ga možete podgrevati i kombinovati uz brojna druga jela, te je idealan i za meal prep – ukoliko ste pristalica toga. U nastavku, donosimo step by step recept.

Sastojci

  • 1 veći plavi patlidžan
  • 1 tikvica (zelena ili žuta)
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika (ili još jedna crvena)
  • 1 crni luk
  • 2-3 čena belog luka
  • 4 zrela paradajza (ili 1 konzerva seckanog paradajza, oko 400 g)
  • Maslinovo ulje
  • So i biber
  • Svež timijan (ili sušeni)
  • Svež bosiljak (po želji)
  • Peršun (za dekoraciju)

Priprema

Priprema povrća:

Iseci patlidžan i tikvicu na kolutove ili polumesec (ako su veliki). Paprike očisti i iseci na trakice ili kocke. Crni i beli luk sitno iseckaj. Paradajz oljušti (ako koristiš svež) i iseckaj na kocke.

Prženje povrća (po želji):

U velikom tiganju ili šerpi proprži povrće, jedno po jedno (patlidžan, tikvica, paprika) na malo maslinovog ulja dok ne omekša i dobije boju. Ostavi po strani.

Pravljenje sosa:

Na maslinovom ulju prodinstaj crni luk. Dodaj beli luk, pa posle minut i seckani paradajz. Ostavi da se krčka 10-15 minuta, da se sos zgusne. Dodaj so, biber i timijan.

Sastavljanje ratatuja:

U vatrostalnu posudu sipaj deo paradajz sosa kao podlogu. Naizmenično ređaj kolutove patlidžana, tikvice i paprike u spiralu ili redove. Prelij ostatkom paradajz sosa. Potom, dodaj maslinovo ulje.

Pečenje:

Ratatuj pokrij aluminijumskom folijom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 40-45 minuta. Na kraju skini foliju i peci još 10-15 minuta da se povrće lepo zapeče.

Ratatuj možeš ukrasiti seckanim bosiljkom ili peršunom. Ovo jelo odlično ide kao prilog, a ako vam ostane još ratatuja za sledeći dan, možete kopirati Paris Starn i napraviti sendvič sa ostacima. Ukusno i tako zdravo.

Foto: Instagram (@keziacook / @paris.starn)

Učitati još
Zatvori