Niste ljubitelj animiranih filmova? Zbog ovih ćete ih sigurno zavoleti
Niste ljubitelj animiranih filmova? Zbog ovih ćete ih sigurno zavoleti

Niste ljubitelj animiranih filmova? Zbog
ovih ćete ih sigurno zavoleti

Nakon što se pojavila vest da ćemo već 2026. godine u bioskopima moći da pogledamo peti deo Shrek franšize, animirani filmovi ponovo su se našli u fokusu. Njihovi ljubitelji su pokrenuli novu diskusiju, te postavili pitanje: Da li je Shrek najbolji animirani film ikada? Za ovo ostvarenje čuli su mnogi, pa čak i oni koji ne preferiraju animirane filmove. Prvi deo komedije koja je prilagođena svim generacijama pojavila se 2001. godine, a upravo zbog nje mnogi su zavoleli koncept animiranih filmova. Međutim, ukoliko još uvek ne spadate u tu kategoriju, izdvojili smo – pored Shreka – još sedam animiranih filmova koji će vas oduševiti, oraspoložiti, ali i rasplakati.

Loving Vincent (2017) 

Animirani film Loving Vincent iz 2017. godine predstavio je poslednje dane života holandskog slikara Vinsenta van Goga. Ovaj biografski film specifičan je zahvaljujući činjenici da su frejmovi naslikani na platnu, i to uljanim bojama. Pored toga, tehnika kojom su naslikani svojstvena je popularnom slikaru, a inspiracija za likove koji se pojavljuju u filmu pronađena je na njegovim portretima. Takođe, na animaciji je radilo više od sto umetnika iz čitavog sveta, a kvalitet filma potvrđuju brojne nagrade koje je osvojio.

Howl’s Moving Castle (2004) 

Howl’s Moving Castle je samo jedan od mnogobrojnih filmova koje potpisuje japanski filmski studio animiranog filma – Studio Ghibli. On je snimljen na osnovu istoimene novele koju je 1986. godine napisala britanska autorka Diana Wynne Jones. U njegovom fokusu je Sophie koja, nakon prokletstva usled kog joj se transformisao izgled, otkriva pokretni dvorac. Upravo tada, ona kreće u potragu za načinom da izgled vrati u prvobitno stanje, odnosno da se podmladi. Ovaj film predstavlja autentično Ghibli iskustvo, a ono je oličeno kroz svakog pojedinca koji se u njemu pojavljuje. 

Spirited Away (2001) 

Spirited Away neretko se opisuje kao najuspešniji film u istoriji japanske kinematografije. Posledično, on spada u kategoriju najboljih animiranih filmova ikada. Između ostalog, Spirited Away je 2003. godine osvojio nagradu Oskar upravo u toj kategoriji. U njegovom fokusu je desetogodišnja devojčica Chihiro koja se, sa roditeljima, našla u napuštenom zabavnom parku. U ovom magičnom svetu ona se susreće sa različitim natprirodnim silama sa kojima sarađuje kako bi spasila svoje roditelje.

The Boy and the Heron (2023) 

Film The Boy and the Heron je na ovogodišnjoj dodeli Oskara proglašen za najbolji animirani film. Iza njega stoje Hayao Miyazaki i Toshio Suzuki, a radnja nas prostorno smešta u Japan, te vremenski u četrdesete godine prošlog veka. U fokusu je dečak po imenu Mahito koji, nakon susreta sa misterioznom čapljom, dolazi u kontakt sa sanjivim i magičnim svetom. Kroz film se prikazuju razmišljanja i emocije ovog dvanaestogodišnjeg dečaka, a celokupano filmsko putovanje može se opisati kao prava avantura koja je prilagođena svim generacijama.

Zootopia (2016) 

Kada su tema animirani filmovi, Zootopia je obavezna stavka na must-watch listi. Ovaj film poseban je zahvaljujući činjenici da su karakteri različitih ljudi živopisno predstavljeni kroz životinjske likove, te se personifikacija u ovom procesu izdvojila kao glavni alat. Stoga pojedini Zootropolis, odnosno grad životinja, opisuju kao fantastičnu seriju u malom koja donosi priču o, na prvi pogled, pomalo neobičnom partnerstvu između zečice koja je policajka, te lisca koji je prevarant. 

Inside Out 1 (2015) 

Iako se Inside Out franšiza sastoji iz dva filma, mi smo ovaj put izdvojili prvi deo. Odnosno, onaj iz 2015. godine. Ova filmska komedija donosi priču o devojci Riley koja na različite načine pokušava da se prilagodi selidbi svoje porodice. Istovremeno, pet različitih emocija upravlja njenim mislima. Posledično, i postupcima. Film Inside Out 1 izdvojio se kao preporuka kada je u pitanju tematika mentalnog zdravlja, te se može opisati i kao priča o upoznavanju sopstvenih osećanja koja je prilagođena svim starosnim kategorijama.

Up (2009)

Naposletku, kada su tema animirani filmovi, jedan od najčešće pominjanih je i film Up. Glavna asocijacija na njega su starac, dečak i kuća koja je poletela zahvaljujući velikom broju balona. Dakle, ovo filmsko ostvarenje donosi priču o penzionisanom prodavcu balona čiji je životni san bio da veže hiljadu balona za svoju kuću, te da se sam uputi prema Južnoj Americi. Ipak, nakon što je prekasno shvatio da se na ovo putovanje uputio i njegov osmogodišnji unuk Russell, dvojac kreće u nezaboravnu avanturu koja kod gledalaca izaziva veliki broj različitih emocija.

Foto: IMDb, Instagram (@hang)

Učitati još
Zatvori