Brzi i jednostavni proteinski hleb po receptu Snežane Paučinac
Brzi i jednostavni proteinski hleb po receptu Snežane Paučinac

Brzi i jednostavni proteinski hleb po
receptu Snežane Paučinac

Leto je na svega nekoliko koraka od nas. A ukoliko vodite računa i o izgledu, a naročito zdravlju  – to znači samo jedno – više proteina. Najbrži i najlakši put do proteina jeste da ga unosite kroz ishranu. I upravo zbog toga, saveznik nam je Nutrition & Health Coach Snežana Paučinac koju smo već najavili u Journal gastro vodiču, a ona donosi recept za proteinski hleb / tortilja / podloga za picu. Pa, prijatno!

Snežana Paučinac recept

Sastojci:

  • 1 manji brokoli (ceo sa korenom, dobićete 2 šolje kada iseckate na sitno)
  • 125 gr mocarela sira
  • 3/4 šolje speltinog belog brašna
  • 2 belanceta
  • 1/2 šolje vode
  • 3/4 kašičice himalajske soli
  • 1 kašičica mlevenog belog luka
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica praška za pecivo

napomena: šolja od 240ml

Priprema:

Dodajte brokoli u secko i usitnite. Uradite isto sa mocarelom (možete i da narendate). Dodajte u činiju, a zatim dodajte speltu i sve začine. Promešajte i dodajte belance i vodu. Smesa će biti retka. Izlijte u veliki pleh u tankom sloju (obavezno obložite pleh sa papirom za pečenje). Pecite na 220C oko 15 minuta. Na kraju možete upaliti gornje grejače ako želite da jedna strana bude hrskavija. Izvadite iz rerne, stavite na žicu da se ohladi a zatim isecite na parčiće. Stavite u staklenu činiju sa poklopcem i čuvajte u frižideru. Ceo proces pripreme možete videti u videu u nastavku.

Obavezno probajte i jednu od ovih preukusnih kombinacija: ajvar & krastavac, rukola & paradjz, ajvar i šunka, senf i dimljena ćuretina. Ovaj proteinski hleb može i da bude odlična podloga za picu, kada ga ispečete samo dodajte nadeve po želji, poput paradajza, rukole i pečurki. Dodajte i malo origana i vaša domaća pica je spremna! 

Foto i tekst: Snežana Paučinac

Učitati još
Zatvori