

Period proslava je pred nama, a okupljanja obično podrazumevaju nazdravljanja i zdravice. Praznična zdravica jedan je od načina da se gostima poželi dobrodošlica i upute lepe želje. Jedno od najpopularnijih tradicionalnih pića na ovim prostorima je rakija, a ovu činjenicu smo mogli da potvrdimo i na osnovu ankete koju su Anastasija Grujić i Vladimir Gašić sproveli na Journal red carpetu. Naime, oni su zvanice prvog Journal Xmas Dinner-a pitali da li bi se pre odlučili za tekilu ili rakiju, a većinski odgovor bio je – rakiju. Ovo je bio dovoljan povod da istražimo čija proizvodnja rakije garantuje kvalitet, a odgovor je stigao u vidu destilerije Podrum Palić 1896, koja je prva destilerija iz Srbije koja je osvojila prestižno priznanje za najboljeg proizvođača destilata od voća za 2023. godinu u Londonu. Podrum Palić 1896 je svojim portfoliom podržao i Journal Xmas Dinner.

Tradicija i nasleđe
Naša poznata destilerija Podrum Palić 1896 je nedavno u Londonu, na prestižnom takmičenju u organizaciji najvećeg i najuticajnijeg udruženja u industriji, IWSC (International Wine & Spirits Competition) – osvojila trofej najboljeg proizvođača destilata od voća za 2023. godinu.
Ovo je prvi put da destilerija iz Srbije dobija ovako prestižnu nagradu. Ovo je veliko priznanje kako za našu zemlju tako i za destileriju koja je, nakon samo četiri godine od temeljne rekonstrukcije i modernizacije, dospela na mapu sveta svojim kvalitetom.
Sudije su bile impresionirane kvalitetom proizvoda ali i poslovnom filozofijom, koja na pravi način tretira tradiciju i nasleđe – iskazano u kompanijskom sloganu Trag jednog doba i uspešno ih povezala sa modernizacijom proizvodnje i ciklusom ekspanzije, u potpuno zaokruženom procesu proizvodnje.

Pažljivo građen portfolio
Prepoznata je želja i strategija Podruma Palić da se portfolio pažljivo gradi i proširuje osluškujući potrebe i očekivanja potrošača, čime se neguje i njihova lojalnost.
Zato danas portfolio destilerije Podrum Palić 1896 pored linije premijum rakija Baraba, na tržištu predstavljaju i sve popularniji Sinner dry gin, Vinjak, Cherry Brandy, kao i gorki likeri Gorshtak i Botanic Garden Amaro.
Ova nagrada je kruna na kraju uspešne godine u kojoj je, nešto ranije i ceo portfolio premium rakija Baraba, osvojio ukupno 6 medalja na takmičenju, takođe u organizaciji IWSC. Baraba lozovača je sa impozantnih 99 poena osvojila Outstanding gold medalju kao i ukupni trofej – kao najbolja od najboljeg iz svoje kategorije.




Najsavremenija destilerija u ovom delu Evrope
Podrum Palić 1896, sa tradicijom dužom od 125 godina, nakon temeljne rekonstrukcije 2017. godine, postaje najsavremenija destilerija u ovom delu Evrope. Prostire se na 11.000m2, opremljena je sa dva savremena destilatora, vrhunskim hrastovim buradima i sudovima za odležavanje.
Tajnu uspeha, pored moderne opreme, čini pre svega tim posvećenih tehnologa, voćara, master blendera i podrumara na čelu sa vrhunskim stručnjakom Aleksandrom Runčevim, koji je zaslužan za velike uspehe Podruma Palić i prepoznatljiv kvalitet njegovih proizvoda.
Foto: Milan Petković @creative_visuals / Damir Vujković