

Pasta sa jagodama je tradicionalno jelo u Poljskoj – a nakon ovogodišnjeg Wimbledona je postala viralna
Pasta je mnogima omiljeno jelo, a svaki pojedinac će se lako opredeliti za onu koju najviše voli. Pojedini će reći da je to pesto pasta, dok drugi više vole onu u kojoj dominira ukus različitih sireva. Treći će prednost dati karbonari, a četvrti najviše vole pastu sa bolonjeze sosom. Ipak, u poslednjih nekoliko nedelja je glavna gastro tema nešto sasvim drugačije – pasta sa jagodama. Ako još uvek niste čuli za nju, možda vam ova kombinacija deluje kao spoj nespojivog. No, upravo zbog toga što je nesvakidašnja je postala viralna.
Kako je pasta sa jagodama postala viralna?
Iako će početak priče o viralnosti ove paste pojedinima na prvu pomisao zvučati čudna, situacija je sledeća: Recept koji kombinuje testeninu i voće, odnosno jagode, postao je viralan nakon ovogodišnjeg Wimbledona. Ipak, razlog za to je jednostavan.
Naime, poljska teniserka Iga Świątek je nakon odigranog meča na turniru priznala da joj je upravo ova slatka pasta omiljeno jelo – i to još od detinjstva. Testenina, jagode, malo jogurta – i to je sve. Iako je publika prvobitno bila iznenađena, iza ovog jela krije se interesantna priča.
@themodernnonna Would you try the Polish Pasta with Strawberries 🍓?! It’s so refreshing for the summer and I will def have it again! #strawberrypasta #pastawithstrawberries
♬ original sound - wimbledon
Naime, pasta sa jagodama je tradicionalno jelo u Poljskoj, a tipično se jede u vreme ručka ili kao desert. Pored toga, neretko se jede u poljskim školama i kantinama, te nije začuđujuće to što je teniserki Igi Świątek ovo omiljeno jelo iz detinjstva. Štaviše, dodavanje jagoda u različita jela je česta pojava u Poljskoj. One se, pored testenine, jedu još uz pirinač, kao i uz čorbe ili supe.
@helentaylorrr to any of my polish followers…iykyk 🍓 #sweettreats #pasta #strawberry #recipe
♬ original sound - David D
Kako se priprema ovo jelo?
Priprema je brza i jednostavna, a tradicionalan recept – baš kao što je rekla i teniserka – uključuje tri sastojka. Nakon što ste skuvali testeninu, sve što je potrebno jeste da napravite sos od jagoda. Njega ćete dobiti tako što ćete ovo voće iseckati, izblendati ili izgnječiti, a potom sjediniti sa jogurtom, slatkom pavlakom ili krem sirom. Ako želite, na vrh možete da dodate još iseckanih jagoda ili – na primer – šećer.
Iako ova kombinacija pojednima neće biti primamljiva, predlažemo da ovom jednostavnom receptu date šansu. On se može pripremiti za svega nekoliko minuta, a prilikom prve pripreme možete da napravite vrlo malu količinu. Međutim, možda će vam baš ovaj neobičan desert postati novo omiljeno jelo. Naposletku, nećete znati dok ga ne isprobate.
Foto: Instagram (@emkays.kitchen, @haveafoodone, @helenhtaylor), TikTok (@themodernnonna, @helentaylorrr)