Vodimo vas na mesta sa najboljim sladoledom u gradu
Vodimo vas na mesta sa najboljim sladoledom u gradu

Vodimo vas na mesta sa najboljim
sladoledom u gradu

U  vrelim letnjim mesecima, nema ničeg boljeg od osvežavajućeg zalogaja koji će nas rashladiti i dati nam ukus mora. A šta je bolji način da se pobegne od letnje žege od odlaska u potragu za najboljim sladoledom u gradu? A kako je Journal ljubitelj pronalazaka kvalitetnih mesta , tako vas i sada vodimo u najslađe uglove grada, gde  možete okusiti nešto drugačiji sladoled.

Pelivan

U samom srcu Beograda, na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Trga Nikole Pašića nalazi se najstarija beogradska poslastičarnica Pelivan. Da su ostali verni tradiciji to se vidi po ukusima koje nude, kao i u po samom ambijentu. Četiri stola ispred, za letnje dane, tri zbijena i ušuškana mesta unutra za one nešto hladnije. Kako joj se približavate tako dobijate osećaj drevnog, mirnog i lepog Beograda. Taj osećaj vam upotpunjavaju stare, žuto-bele fotografije oblepljene po zidovima čitave poslastičarnice. A kako je tradicija njihova ideologija, održavaju je ljubaznošću osobljem, koji vam upute osmeh kad god zakoračite u nju. Međutim ono što nas stalno vraća ovde, jesu upravo ukusi njihovog sladoleda, koji nas svaki put oduševe. Prvi sladoled u kuglama Beograđanima je prodavao upravo Pelivan. U vreme kada se otvorila, postojalo je samo četiri ukusa – vanila, malaga, lešnik i čokolada. Sada, ne možemo da se odlučimo od pregršt ukusa koje nudi. Od tradicionalnih klasičnih ukusa do kreativnih kombinacija, ovi sladoledi su pravi užitak za sva nepca. Osetićete kako se ukusna i kremasta poslastica topi na jeziku, puštajući talase sreće i osveženja kroz vaše telo. Doduše, ne bi nam smetalo i da su ostala samo ta četiri ukusa, jer nama omiljeni su baš ti, a o njihovom kvalitetu govori godine postajanja iza njih.

Taiyaki Belgrade

Kako želimo da budemo raznovrsni u našim predlozima, sada nas vodimo u Taiyaki poslastičarnicu, potpuna protivteža gorepomenutom Pelivanu. Kako kročite u Uzun Mirkovu 12, kročili ste inovativnost, atrakciju i sofisticiranost. Ova mesto nudi pregršt bezglutenskih, japanskih sladoleda, a uz to razne vrste azijskih kolača. Kako njihov ambijent poziva na razigranost i maštu, tako i njihove poslastice. Vaš sladoled može biti ukrašen na razne načine, poput zvezdica, šarenih mrvica, a korneti su nešto drugačijeg oblika. Takvog kao što je njihov zaštitni znak, riba. Osim korneta u obliku ribe, vaš sladoled dodatno možete ulepšati tako što ćete ga ukrasiti sa nekim od aksesoara koji su tog dana u ponudi. S obzirom na to da imate slobodu da budete kreativni u odabiru izgleda vašeg sladoled, uz to dobijate i unikatan ambijent, može se reći da je ovo jedno instagramično mesto. Ako želite ukusan i zdrav sladoled, uz to i neku fancy sliku, pravac Uzun Mirkova 12.

Bacio sladoled

Vodimo vas u poslastičarnicu koja će vas dalje odvesti do Italije. Pa barem na trenutak, kada osetite ukus njihovih sladoleda. Bacio je jedna od prvih poslastičarnica koja sladolede pravi po originalnoj italijanskoj recepturi. Nazvana je po italijanskom imenu za sladoled od lešnika i čokolada, a nalazi se u Višnjićevoj 10. Pored svog najboljeg ukusa – bacio, koji je ujedno i njihov zaštitni znak, nude razne kombinacije ukusa. Sa nekima, kao što su mešavina ruzmarina i duda, smo se prvi put susreli, i odmah se očarali. Neke koje bismo takođe izdvojili jesu mascarpone i suva šljiva, tiramisu-piškote, slana karamela i kikiriki. Pored ovih primamljivih mlečnih sladoleda, u ponudi imaju i veganske, pa se tako može izdvojiti za svakog po nešto. Ono što ih izdvaja jesu i stevia sladoledi, koji su zdraviji i manje kalorični.

Bubamara

Ako za trenutak poželite da se vratite u detinjstvo, a uz to da se zasladite i rashladite, zaputite se ka Kosovskoj 10. Tamo će vas sačekati šarenolik, interaktivan zid koji poziva da povratite duh deteta u sebi. Možete birati odgovarajuću nalepnicu za vaš kornet, ali i limun može da vam posluži umesto istog tog korneta, vaš je izbor. Iako ne raspolažu sa mnogobrojnim ukusima, sve gorenavedene sitnice će vam to nadomestiti i priuštiti nezaboravno iskustvo. Osim toga, ono što što ih izdvaja jeste tradicionalni italijanski tiramisu, koji vam toplo preporučujemo.

 

Poslastičarnica sa stavom

Ukoliko se odlučite da svoj letnji dan provedete na Zemusnkom keju, ili pak na Gardoš kuli, siđite samo par stotinak metara do Karamatine 29, kako biste okusili sladoled sa stavom. Kako i sami kažu, od početka su imali jasan cilj, a to je da naprave smrznutu poslasticu koja u sebi sadrži izvorne srpske dodatke. Ovaj prvi zanatski sladoled u prestonici, napravljen samo od prirodnih sastojaka, nudi pregršt, kako ekstravagantnih tako i tradicionalnih ukusa. Iz pijane kategorije izdvajamo sladoled sa ukusom balkanske voćne rakije, kao i sladoled od belog vina. A ukoliko želite da okusite ajvar u nešto drugačijem obliku, možete ga dobiti smrznutog u kornetu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori