Plezir – mesto gde se spaja ljubav prema hrani i lepoti uživanja u životu
Plezir – mesto gde se spaja ljubav prema hrani i lepoti uživanja u životu

Plezir – mesto gde se spaja ljubav prema hrani i lepoti uživanja u životu

Priča o restoranu Plezir jedna je prava lokalna gastro bajka za čiji nastank je zaslužena pasija prema kuvanju i uživanje u umetnosti hrane koja je Bogdana Radunovića, vlasnka i osnivača ovog koncepta podstakla da upravo svoju ljubav, odnosno u ovom slučaju plezir, prema kuvanju pretoči u gastro kutak svih onih koji cene koncept slow livinga i dininga.

Na adresi Gundulićev venac 53, u jednom od najlepših delova našeg grada svoja vrata otvorio nam je upravo Plezir, a mi vam donosimo priču sa lica mesta gde saznajemo koja inspiracija stoji iz njegovog nastanka, na koji način se u savršenom meniju kombinuju ljudi, hrana, enterijer, muzika i ambijent i koju lepotu i strast krije sam pojmam plezir.

/ / Plezir.

Hedonistički dvojac lokalnog beogradskog vodiča jedno proletnje prepodne proveo je u prijatnom razgovoru sa Bogdanom Radunovićem, osnivačem restorana Plezir, koji nas je o gastro putovanju kroz pažljivo odabrane specijalitete i najfinija vina, stacioniranog na Donjem Dorćolu, uveo pričom o inicijalnoj ideji i konceptu koji je nakon dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu odlučio da implemenitira u svoj prvi restoran.

 

Plezir je zasnovan na principu casual fine dining što zapravo znači da kvalitet, esencija ukusa i celokupan food expirience fine dining-a ne izostaje, ali je upotpunjen prijatnom atmosferom, smehom i zadovoljnim gostima koji se u Plezir vraćaju kako zbog kvaliteta hrane tako i zbog ambijenta samog prostora i osoblja.

Svaki segment ovog restorana osmišljen je sa posebnom pažnjom i ljubavlju. To se vidi od momenta odabira i integrisanja najkvalitetnijih sastojaka koji su nam kasnije posluženi u vidu gastro rapsodije ukusa kulinarskog dvojca iz kuhinje, kao i specifičnom muzičkom plejlistom koja je napravljena isključivo za Plezir. Tu je i odabir pića koji se servira ne samo kroz drinking kartu, već kroz personalizovane koktele miksovane na osnovu ličnih preferencija i ukusa, kao i selekcijom fenomenalnog izbora mladih i neafirmisanih domaćih i regionalnih vinarija koja do nepca gostiju dolaze upravo kroz Plezir wine kartu.

Plezir predstavlja slow food koncept zasnovan na krilatici fresh&simple. Ovaj princip odnosi se na potpunu kontrolu i kvalitet namirnica u koji je ekipa restorana predvođena timom kuvara uključena od početka proizvodnje do samog završetka. To zapravo znači da sve što prođe kroz vrata Plezira predstavlja njihovu malu kuhinjicu, koja kao rezlutat servira nesvakidašnju i specifičnu hranu kojom se izdvaja na domaćoj gastro sceni.

Na meni karti radilo se dve godine pre nastanka samog restorana i on je zasnovan na internacionalnoj kuhinji koja najviše primesa vuče iz mediteranske. Kombinuje različite namirnice u kojem se od pravca svežine, kvaliteta, jednostavnosti i beskompromisno dobrog ukusa nikada ne odstupa.

Premda Bogdan nije bio u mogućnosti da se odluči za jedan favorit iz Plezir menija ono što je defintivno ekipa Journala prepoznala kao must try jeste grilovani Brie sir u acetu od maline poslužen sa rukolom, parmezanom, dehidriranom malinom i maslinovim uljem. Kao i tart od tri vrste hladno dimljene ribe, poslužen sa home made Plezir hlebom napravljenim sa tartufima i semenkama od bundeve. Za desert nam je servran tompus od marcipana i crne belgijske čokolade, koji je bio savršen povod za prelazak na donji sprat gde se iz guštanja u proteinima i ugljenim hidratima prelazi na jednako važan užitak – ovog puta serviran u čašama na postolju.

Donji sprat Plezira – Cigar Bar rezervisan je za iskusne znalce i ljubitelje alkoholnih pića i dobrih cigara. Svih onih koji preferiraju intimu, a kulturu uživanja u kvalitetnom konjaku, posebnoj selekciji viskija i dobrog vina cene jednako kao uživanje u gastronomskim delicijama.

Za sam kraj ostavili smo segment eneterijera koji u Pleziru u potpunosti zatvara krug uživanja i koji estetskim vizuelnim identitetom Paralela Studia i Bogdanovim karakterom stvaraju ugođaj autentičnog i cozy osećaja u kojem je sve podređeno kako čulnom tako i vizuelnom užitku. Fokus enterijera je u prirodnim materijalima, nesvakidašnjim formama i jakom karakteru prostora koji pažljivim odabirom boja i materijala stvara osećaj potpune sinergije prostora, čime dodatno doprinosi maksimalno iskorišćeno prirodno ostveljenje koje dopire iz Plezir bašte.

Journalov hedonistički krug na relaciji izvrsne hrane praćene čašom [ ili dve ] Prosseca, prelepog enterijera i lokalnih priča koje inspirišu zaokružio je svoju putanju. I za kraj  na pitanje – Zašto Plezir? Bogdan je samo slegao ramenima i odgovorio – pa zar nije, a naše afirmativno klimanje glavom označilo je da se u potpunosti slažemo.

Zato, sve vas koji ne volite da jedete s nogu, uživate u kulturi hrane i investirate u vremenu provedenom sa ljudima u razgovoru uz čašu vina, pozivamo na adresu gde vaše gastro nepce definitivno neće ostati ravnodušno i gde ćete za preporuku gde u Beogradu uživati svim čulima imati unapred spremljen odgovor – Plezir.

Foto. Maja Mijatović [ @maja_mijatovic_]

Učitati još
Zatvori