Mango sticky rice: Osvežavajuća tajlandska poslastica gotova za deset minuta
Mango sticky rice: Osvežavajuća tajlandska poslastica gotova za deset minuta

Mango sticky rice: Osvežavajuća tajlandska
poslastica gotova za deset minuta

Letnja sezona doslovno kuca na naša vrata, a sa njom pored vrelih letnjih dana i vacation moda dolazi i tropsko voće. Nakon što smo letnju gastro sezonu otvorili receptom za sladoled od crnog čaja naša paleta ukusa odvela nas je nešto dalje.

Ovog puta, na našem kulinarskom radaru našao se recept s dalekog i toplog Tajlanda. Ako se pitate kako je dospeo do nas, rećićemo vam da (izvanredni) ukusi nemaju granice.

Mango sticky rice – tajlandska poslastica gotova za deset minuta, predstavlja lagani (i zdrav) dezert koji se veoma lako priprema.

Sastojci


  • 220g belog pirinča (jedna šolja)
  • 310ml tople vode (šolja i 1/4)
  • 1 kondenzovano kokosovo mleko
  • 50g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 mango

Priprema


Definitivno prvi korak našeg thai (gastro) putovanja, bio bi potapanje belog pirinča u toplu vodu i ostaviti ga da nabubri u roku od trideset minuta.  

Dok čekamo da naš pirinač omekša, kulinarski multitasking prepisali smo kokosovom mleku. Mešavinu kokosovog mleka, šećera i prstohvata soli potrebno je lagano mešati na blagoj vatri.

Ova procedura doprineće sticky teksturi pirinča, koja predstavlja jedan og glavnih aktera ovog specijaliteta.

Po za nijansu mutnijoj vodi primetićete da je pirinač gotov, te isti možete ubaciti u  mikrotalasnu na tri munuta. Zatim ga treba izvaditi i temeljno pomešati, te ga još jednom ubaciti u mikrotalasnu na još tri minuta.

Kada je pridobio svoju lepljivu teksturu, potrebno je sjediniti ga sa polovinom kokosovog kondenzovanog mleka i polako mešati.

Potrebno je ostaviti pirinač da odstoji pet minuta u smesi s kondenzovanim mlekom, te je za to vreme poželjno iseći željenu količinu manga.

Mango je iseckan, pirinač je gotov te kao svoj poslednji korak možete dodati prstohvat susama on top. Miks lepljive teksture neutralnog pirinča, slatkoće kokosovog mleka i osvežavajućeg manga vašu paletu ukusa poslaće u nešto toplije krajeve.

Naravno, sa strane uvek možete dodati sladoled te bi idealno bilo da je i on homemade.

Foto: TikTok / @naraazizasmith, @audreysaurus / Instagram / @yummix.fr, @ruefig

Učitati još
Zatvori