Le Relais De L’Entrecôte: Restoran u Parizu na meniju sadrži samo jedno jelo, ali se za sto čeka i do sat vremena
Le Relais De L’Entrecôte: Restoran u Parizu na meniju sadrži samo jedno jelo, ali se za sto čeka i do sat vremena

Le Relais De L’Entrecôte: Restoran u Parizu na meniju sadrži samo jedno jelo, ali se za sto čeka i do sat vremena

Francuzi imaju izreku Trop de choix tue le choix ili Previše izbora ubija izbor. Moderno doba donelo nam izbore u svim životnim sferama što znači i više slobode. Ali, čini li nas to zaista sretnijima ili francuska poslovica ima smisla? Sledeći filozofiju države u kojoj je nastao, francuski restoran Le Relais De L’Entrecôte ne ostavlja vam izbor, nudi samo jedno jedino jelo, a toliko je popularan da se za sto uvek čeka najmanje 30 minuta.

Restoran ne prima rezervacije, a nema ni jelovnik. Kad sednete za sto, konobarica će vas pitati smo jedno: Kako želite da vam steak bude pripremljen – rare, medium ili well done? U Parizu uspešno posluje već više od 50 godina (postoji na tri lokacije – Marbeuf, St. Benoît i Montparnasse), a otvoren je i u Ženevi i u Cirihu. Dobru reputaciju duguje mekanom rib eye odresku koji se poslužuje uz umak, zelenu salatu sa orasima i domaći pomfrit.

Umak po tajnoj recepturi

Kad sednete za sto, konobarica obučena u old school crno-belu haljinu najpre će vam doneti salatu. A tek kad završite s njom, stiže vam odrezak sa krompirima. Ako vam se odrezak ne čini velikim, ne brinite. U restoranu vam u početku poslužuju pola, a zatim drugu polovinu kada ste gotovi, tako da ga ne morate jesti hladnog. Pomfrit možete naručivati bez ograničenja – samo pozovite konobaricu da vam ponovno napuni tanjir. Koliko god jednostavno bilo, sve na tanjiru je kvalitetno, dobro pripremljeno i ukusno.

Hrana, opuštena atmosfera i pažljiva usluga razlozi su zašto je Le Relais De L’Entrecôte uspešan svih ovih godina, dok drugi restorani koji su ga pokušali kopirati – nisu. Mnogi tvrde da je razlog zašto se vraćaju na ovo mesto i poseban umak koji se poslužuje uz meso, a njegov je recept tajan. Najverovatnije sadrži pavlaku, maslac i Dijon senf, a ostali sastojci nisu poznati.

Glavno jelo ćete platiti 29 eura u pariškim restoranima. Ako želite, možete se počastiti i čašom crnog vina koje sjajno odgovara uz goveđi odrezak. Iako menija za glavna jela nema, ima za deserte kojima ćete sjajno zaokružiti ovu gastro avanturu. 

Učitati još
Zatvori