Saznali smo koja savremena metoda korekcije vida je najučinkovitija i gde se može primeniti
Saznali smo koja savremena metoda korekcije vida je najučinkovitija i gde se može primeniti

Saznali smo koja savremena metoda korekcije vida je najučinkovitija i gde se može primeniti

Da li ste znali da se više od dve milijarde ljudi širom sveta suočava sa nekim problemom vida? Ipak, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, ove bolesti su mogle da se spreče kod najmanje milijardu osoba. Iako su podaci zabrinjavajući, korekcija dioptrije može da bude trajno rešenje kod određenih oboljenja, poput kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma koja predstavljaju najrasprostranjeniji problem sa vidom. Za one koji žele da se oslobode naočari i sočiva, lasersko uklanjanje dioptrije predstavlja brzu, bezbolnu i visoko efikasnu metodu, koja se smatra jednom od najuspešnijih u medicini sa impresivnom uspešnošću od čak 99 odsto. Koje su prednosti ove metode i kome se preporučuje, otkriva dr Tatjana Mrđa Radosavljević, specijalista oftalmologije iz MediGroup Miloš klinike.

Najčešći problem sa vidom

Kako ističe dr Mrđa-Radosavljević, sve češća upotreba elektronskih uređaja dovodi do sve prisutnijeg problema kratkovidosti kod dece. Ipak, važno je napomenuti da je lasersko skidanje dioptrije preporučeno tek nakon navršene 18. godine života, naročito kod osoba čija dioptrija ostaje stabilna.

Miopija, odnosno kratkovidost, često pokazuje tendenciju progresije tokom vremena, a sve veća upotreba elektronskih uređaja može doprineti bržem napredovanju ove pojave kod dece. U slučaju da primetimo neprestani napredak miopije, razmatramo mogućnost laserskog tretmana rožnjače. Kod dalekovidosti, situacija je obrnuta,  dioptrija obično pokazuje tendenciju smanjenja. Treća vrsta dioptrije je astigmatizam, koji je uzrokovan nepravilnim oblikom rožnjače, što rezultira konstantnim zamagljenjem ivica objekata koji se posmatra. Ova nepravilnost se takođe može uspešno tretirati. Hirurška intervencija se obično razmatra u dvadesetim godinama, jer astigmatizam obično ne pokazuje značajne promene i često je prisutan od rođenja“, otkriva dr Mrđa-Radosavljević.

Lasersko uklanjanje dioptrije

Dve osnovne procedure koje se primenjuju prilikom laserske korekcije dioptrije su FEMTO Lasik i PRK metoda. U Srbiji FEMTO laser ekskluzivno se primenjuje u Specijalnoj bolnici za oftalmologiju Miloš klinika još od 2015. godine. Dok se PRK metoda koristi već dve decenije. Razlika ove dve metode je u pristupu tkivu rožnjače i brzini oporavka.

FEMTO Lasik je moderna metoda korekcije vida koja se sastoji od preciznog oblikovanja rožnjače laserom, uklanjanja dioptrije Excimer laserom, te prirodne obnove rožnjače. Ovaj zahvat brzo poboljšava vid promenom ugla kroz koji svetlosni zraci ulaze u oko. Vid se jasno poboljšava već nakon nekoliko minuta, a potpuna jasnoća se postiže u roku od dva do tri sata. Sa druge strane, PRK metoda je preporučena za pacijente sa tankom rožnjačom. Ona se sastoji od uklanjanja površinskog sloja rožnjače radi ispravke dioptrije, što ne zahteva dublji zahvat. Oporavak je brži, uz eventualne nelagodnosti u trajanju do 48 sati, dok se puni efekat operacije vidi nakon sedam do deset dana“, naglašava dr Mrđa-Radosavljević.

Obavljanje pregleda pre zahvata

Pre samih zahvata, obavlja se pregled.  On obuhvata merenje vidne oštrine, uzimanje očnog pritiska, i provera suznog filma kao bitnog elementa da li je neko kandidat. Takođe, procena da li je moguće izvesti lasersku proceduru uklanjanja dioptrije zavisi i od tipa dioptrije.

FEMTO Lasik metoda

Lasersko uklanjanje dioptrije FEMTO Lasik metodom može efikasno i trajno da reši najčešće probleme sa vidom poput kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma. Kod kratkovidih pacijenata važno je da budemo sigurni da se u poslednjih godinu ili godinu i po dana dioptrija nije menjala, što je znak da možemo da planiramo laserski tretman na rožnjači. Kod dalekovidih pacijenata situacija je drugačija, jer dioptrija ne raste, već se smanjuje. Kod astigmatizma rožnjača može da se operiše, ali tek u dvadesetim godinama, naglašava dr Mrđa – Radosavljević.

FEMTO Lasik metoda se radi u kapljičnoj anesteziji, pa uspavljivanje pacijenata nije potrebno. Vid se znatno poboljšava već nakon nekoliko minuta. A potpuna jasnoća se postiže u periodu od svega dva do tri sata. Nakon operacije prvih sedam dana pacijenti mogu imati pojačanu suvoću očiju, pa su veštačke suze obavezan vid terapije.

Kako doktorka ističe, razlozi skidanja dioptrije su brojni. Neke osobe ne žele da budu vezane za sočiva i naočare, a za određeni broj pacijenata, meka kontaktna sočiva više nisu prikladna opcija, jer često izazivaju crvenilo i nelagodu. Sa druge strane, mnogi se oslanjaju na dokazanu tehnologiju koja se primenjuje već 30 godina, a tu su i profesionalni zahtevi, poput onih propisanih za policiju ili vatrogasce.

Specijalna bolnica za oftalmologiju, Miloš klinika, koja je deo MediGroup sistema, pruža širok spektar oftalmoloških usluga, uključujući lasersko skidanje dioptrije. Tim stručnjaka iz ove klinke je posvećen očuvanju optimalnog vida i oftalmološkog zdravlja. Za sve dodatne informacije i zakazivanje pregleda, posetite oficijelni sajt. 

Učitati još
Zatvori