

Pirinač u mleku aka sutlijaš spada pod kategoriju comfort food i predstavlja desert kom se rado vraćamo. Iako se može pronaći u brojnim prodavnicama, prednost uvek dajemo kućnoj verziji koja je duplo ukusnija i kremastija. A ovaj put, pažnju nam je privukla nešto drugačija varijanta u čijoj pripremi se koristi maskarpone sir, koji je pre svega karakterističan za tiramisu.
Takođe, uz dodatak ekstrakta vanile i slatke pavlake, ovo jelo dobija drugačiji oblik i miris kom bi retko ko uspeo da odoli. Iako se sastojci mogu dozirati po želji, jedno je sigurno – nakon prve, definitivno će uslediti i druga porcija.
Sastojci
- 250g pirinča
- 1l mleka
- dve kafene kašike ekstrakta vanile
- četvrtina kafene kašike soli
- četiri jajeta
- 70g belog šećera
- 75g maskarpone sira
- slatka pavlaka
- cimet
Priprema
U duboki lonac sipajte pirinač, oko 1l mleka, ekstrakt vanile i so. Konstantno mešajte kako se pirinač ne bi zalepio za dno, a nakon što je mleko počelo da vri, ostavite ga da se kuva još 20 minuta.
Za to vreme, u odvojenoj posudi umutite beli šećer, maskarpone sir, te dva cela jajeta i dva žumanca. Smanjite temperaturu ringle i u pirinač dodajte prethodno umućenu kremu. Promešajte i ostavite pirinač da se kuva još nekoliko minuta, a nakon toga sklonite lonac sa ringle. Naposletku, dodajte još mleka po potrebi kako bi sutlijaš dostigao teksturu kojoj težite.
Pirinač prebacite u posudu za serviranje, a na vrh pospite malu količinu slatke pavlake – i znatno više cimeta. Poslužite desert dok je još topao i uživajte u ukusu nešto drugačijeg, ali veoma ukusnog sutlijaša.
Foto: Instagram @gatherednutrition