Zatvaramo jesenju sezonu receptom za kremastu čorbu od pečuraka
Zatvaramo jesenju sezonu receptom za kremastu čorbu od pečuraka

Zatvaramo jesenju sezonu receptom za
kremastu čorbu od pečuraka

Kako smo jesenju sezonu započeli receptima od pečuraka, polako je došlo vreme da istom namirnicom najavimo i njen kraj. A, prelazna sezona između dva godišnja doba je vreme kada su topli kućni obroci neophodni. Tako je recept za kremastu čorbu od pečuraka idealno rešenje za ovu namenu.

Za ovaj recept možete koristiti onu sortu pečuraka koju volite, ili mešavinu nekoliko vrsta. Iako su pečurke uglavnom protagonisti posnih recepata, ova kremasta čorba nije jedan od njih. Naravno, sve potrebne mlečne proizvode, možete zameniti biljnim alternativama i malo uprostiti recept. 

@barleyandsage

Sastojci

  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • ½ iseckanog crvenog luka srednje veličine
  • 1.2 kg svežih pečurki (možete pomešati nekoliko vrsta koje volite) 
  • 1 kašika seckanog svežeg ruzmarina 
  • 1 kašika seckane majčine dušice
  • 4 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 1 kašika balzamika
  • 5 šolja pilećeg bujona
  • ½  pavlake za kuvanje
  • 2 kašike putera
  • ½  šolje rendanog parmezana
  • 1 limun
  • So, biber

Priprema

Upalite rernu na 200°C da se greje. Pripremljene pečurke podelite na 2 dela, oko ⅔ je za čorbu, a ostatak se dodaje pri serviranju. Stavite manji deo krupno sečenih pečuraka na pleh obložen papirom za pečenje, premažite sa oko 2 kašike maslinovog ulja, začinite sa nekoliko prstohvata majčine dušice i dodajte so i biber po ukusu. Stavite u rernu i pecite dok pečurke ne budu rumene i hrskave.

Zagrejte lonac ili veliku šerpu na srednjoj vatri, a zatim sipajte 2 kašike maslinovog ulja. Dodajte luk, posolite i dinstajte nekoliko minuta, dok luk ne postane providan. Dodajte i ostatak iseckanih pečurki pa pržite još oko 10 – 15 minuta. Pred kraj dodajte začinsko bilje i beli luk pa pržite još dva minuta, uz neprestano mešanje, a zatim dodajte i balzamiko sirće. Sve prelijte sa pilećim bujonom i kada provri, ostavite da se kuva još pet minuta. Nakon kuvanja, prebacite sve u blender ili umutite štapnim mikserom kako biste dobili glatku smesu. Vratite smesu u šerpu, dodajte pavlaku za kuvanje, puter, parmezan, izrendanu koricu limuna, pa začinite po ukusu. Kuvajte na tihoj vatri još 10 minuta kako bi se ukusi otpustili i sjedinili.

Pri serviranju, peko čorbe možete posuti hrskave pečurke koje ste ranije ispekli i preliti sa malo pavlake za kuvanje. Jelo možete poslužiti uz tostirani hleb sa puterom, belim lukom i kačkavaljem.

Foto: Instagram / barleyandsage, dennistheprescott

Učitati još
Zatvori