Počinje sezona pečuraka – donosimo dva prava jesenja recepta
Počinje sezona pečuraka – donosimo dva prava jesenja recepta

Počinje sezona pečuraka –
donosimo dva prava jesenja recepta

Pečurke su mnogima omiljena jesenja namirnica. Razlog tome je svakako njihova raznolikost i mogućnost da ih spremamo na gomilu različitih načina. S prvim danima jeseni počinje i sezona branja pečuraka, a neke od naših najpopularnijih vrsti su vrganji, lisičarke čija sezona završava s ranom jeseni, a tu je i rudnjača koja spada među šampinjone. Pečurke, zapravo, volimo na sve moguće načine, ali u nastavku smo izdvojili dva recepta za naša omiljena jesenja jela s pečurkama.

Galette sa šumskim pečurkama

Najdraži su nam recepti koje možemo konzumirati u bilo koje doba dana. Jedan takav recept s šečurkama su svakako galette sa šumskim pečurkama. Za ručak ili večeru možemo jelo napraviti uz finu salatu, a nećemo se buniti kada ostatke od večere pojedemo za doručak. Reč galette potiče iz francuskog i u prevodu znači kameni oblutak. Radi se o piti nepravilnog oblika koja može imati slani i slatki nadev. Razlog zbog kojeg ga volimo je što za njega nisu potrebni nikakvi kalupi, već se rubovi samo presaviju preko nadeva i na taj način ga zadrže.

Sastojci

Za testo:

  • 350 g brašna
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašičica soli
  • prstohvat vlašca, majčine dušice i peršuna (opcionalno)
  • 12 kašika maslaca
  • 6 kašika hladne vode

Za nadev:

  • 400 g pečuraka
  • 1 luk
  • 3 kašike maslaca
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice papra
  • 1/4 kašičice timjana
  • 1 jaje
  • 50 g kisele pavlake
  • 1 mozzarela

Priprema

  • Pomešajte sve suve sastojke za testo, dodajte maslac formirajući mrvice pa na kraju hladnu vodu kako bi se svi sastojci sjedinili. Testo oblikujte u kuglu, umotajte u plastičnu foliju i ostavite 20 min u frižideru.
  • Naseckajte luk koji ćete pržiti na prethodno zagrejanom tiganju i maslacu. Nakon 5 min u tiganj dodajte prethodno oprane i naseckane pečurke. Pržite dok gljive ne omekšaju i sva tečnost ne ispari. Posolite i zabiberite pa ostavite sa strane.
  • Razvaljajte testo na debljinu od oko pola centimetra. Pažljivo prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
  • Testo premažite kiselom pavlakom pazeći pritom da ostavite rub od oko 5 cm. Preko kisele pavlake stavite smesu gljiva iz tiganja. Na vrh izrendajte jednu mozzarellu pa pospite majčinu dušicu.
  • Savijte rub prema gore i preko nadeva pa premažite rubove s jednim umućenim jajem.
  • Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 min

Rižoto s vrganjima

 

Sastojci

  • 40 g sušenih vrganja
  • 8 kašika maslaca
  • 2 crvena luka
  • 4 čena belog luka
  • 1/2 kašičica soli
  • 1/2 kašičica papra
  • 170 ml belog vina
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 l bazu od povrća
  • 300 g Arborio riže
  • kockica maslaca
  • parmezan

Priprema

  • Sušene vrganje stavite u činiju s vodom i ostavite ih jedan sat. Namočene vrganje ocedite i naseckajte.
  • U tiganju otopite maslac, dodajte naseckan luk i pržite na laganoj vatri dok malo ne omekša. Zatim dodajte isečene vrganje povremeno mešajući. Posolite, zabiberite i dodajte sok od limuna.
  • Nakon minuta prženja ulijte belo vino i sačekajte da vino napola ispari. Zatim dodate pirinač i malo popržite, a nakon toga počnite da dolivate bazu od povrća
  • Pirinač konstantno mešajte i svako malo dodajite bazu kroz 15 min
  • Na kraju dodajte kockicu maslaca za kremasti ukus i narendani parmezan.

Foto: Unsplash, Pexels, Instagram

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori