

Karbonara i ravioli dva su italijanska jela koja obožavamo. Oba su bazirana na testenini, a u kombinaciji sa ukusnim začinima i sosevima – retko ko bi uspeo da im odoli. Međutim, sudeći po novom viralnom trendu, čini se da na scenu stupa nešto sasvim novo i drugačije što je nastalo u kontaktu ove dve vrste jela – karbonaravioli.


Karbonara plus ravioli? Yes, please!
Pojam karbonaravioli nastao je relativno skoro, a jelo je zasnovano na ravioli testenini koja može da ima različita punjenja. Tradicionalno, ravioli se prave u kućnim uslovima, a punjenja mogu da se menjaju u zavisnosti od preferencija. Od rikota sira, preko šunke, pa sve do spanaća – varijacija je bezbroj. Ipak, u ovoj verziji, testenina se puni karbonara punjenjem.
Karbonaru u formi punjenja je prvi popularizovao nemački šef Heinz Beck koji ga je napravio od nekoliko jaja, pecorino sira, slatke pavlake, brašna, griza i začina. Međutim, naziv karbonaravioli osmislio je Trigg Ferrano koji je nešto drugačiji recept potom podelio na svom Instagram nalogu. Suština je ostala ista, a pratiocima je ujedno postavio pitanje za razmišljanje: Da li je karbonaravioli budućnost karbonare?
Naposletku, procenite sami tako što ćete isprobati ovaj jednostavan recept. Nakon što ste pomešali tri žumanca, 45g pecorino sira, kafenu kašiku bibera i 150g guanciale ili neke druge slanine, mešavinu stavite na ravioli, a unutar nje celo žumance. Potom punjenje preklopite drugim slojem ravioli testenine, izrežite ju i stavite u ključalu vodu. Kuvajte vrlo kratko – svega 4-5 minuta – a potom servirajte.
Sve što vam preostaje jeste da donesete konačni sud i odlučite da li ste team karbonaravioli, ili vam se više sviđa da ova dva tradicionalna italijanska jela spremate odvojeno.
Foto: Instagram @tobys_essecke & @triggtube / Tik Tok @datenightcooking