Kako je nastala Cezar salata? Gastro put od Meksika do svetskog poprišta
Kako je nastala Cezar salata? Gastro put od Meksika do svetskog poprišta

Kako je nastala Cezar salata? Gastro put od
Meksika do svetskog poprišta

Da li ste se ikad pitali kako je nastala Cezar salata? Poreklo ove voljene salate prožeto je raznim legendama, a jedna od najpoznatijih je da je zapravo Julije Cezar izumetelj ovog jela. Zato smo odlučili da vam otkrijemo kako je zapravo popularna salata nastala, i ne, njen kreator nije Julije Cezar. Donosimo priču, o svetski popularnom receptu, za koju verujemo da još uvek niste čuli.

Jedna od najomiljenijih salata širom sveta, u svom poreklu skriva fascinantan spoj kulinarske improvizacije i mešavine kultura. U kuhinji restorana Caesar koji se nalazi u u Tihuani, u Meksiku, 1924. godine, kulinarski virtuoz, Caesar Cardini, suočen sa nedostatkom namirnica, brzo je smislio recepturu od sastojaka koje je imao pri ruci kako bi nahranio gladne prijatelje. Little did he know, da će njegov recept za Cezar salatu, zauvek ostati upisan u anale kulinarstva. Naime, Cardini je italijanski imigrant, koji je prvo živeo u Sjedninjenim Američkim Državama, a kasnije je postao vlasnik restorana u Tihuani, u Meksiku. Nismo sigurni kojeg je porekla ovaj recept. Ali jedno znamo – recept je prava gastro senzacija.

Cezar salata – originalan recept

Originalni recept za Cezar salatu sastoji se od sledećih sastojaka: Celih listova Rimske zelene salate, sirovog žumanceta, italijanskog maslinovog ulja, rendanog Parmezana, Worcestershire sosa, soka od limete i kriške bageta lepo zapečene. Cardini nije bio ljubitelj celih sardina, pa je smatrao da je količina sardina u Worcestershire sosu dovoljna za postizanje željenog ukusa. Ostali sastojci poput belog luka i drugih začina dodati su kasnije, od strane Cesareovog brata Aleksa, koji je takođe tvrdio da je stvorio autentičnu Cezar salatu.

Učitati još
Zatvori