Kako da sačuvate svežinu i penušavost šampanjca
Kako da sačuvate svežinu i penušavost šampanjca

Kako da sačuvate svežinu i
penušavost šampanjca

Kraj je januara, polako smo se navikli na broj 2023, potrošili smo sve slobodne dane, i pravo je vreme da sumiramo utiske.

Evo jednog utiska od strane nas, dobili smo mnogo šampanjca na poklon. Izgleda da ovo piće polako uzima tron vinu, a mi se najiskrenije veselimo tome. Jer, ko ne voli dobar penušavac?

Mnogi od nas ovo piće čuvaju za posebne prilike i poklanjaju ga u posebnim prilikama, međutim, da li znate kako se ono pravilno čuva?

Šapanjac nije bolji što duže stoji

Nemojte da se libite da popijete vašu bocu šampanjca, da bi šampanjac bio što ukusniji bitno je i da bude što svežiji. Ukoliko šampanjac dugo stoji (više od godinu dana) verovatno da je izgubio svoj prvobitan ukus.

Šampanjac čuvajte na tamom mestu na temperaturi oko 10/15 stepeni

Šampanjac ne voli svetlo, te se preporučuje čuvanje u podrumu ukoliko imate uslova za to. Najbitnije je da ga izolujete od svetlosti i buđi kako bi održao svežinu.

Položite bocu

Isto je kao i sa vinom, šamanjac bi trebalo da bude postavljen horizontalno kako ne bi dolazio u kontakt sa svetlom. Ukoliko nemate postolje za odlaganje pića, svakako bi bilo bolje da ipak položite svoj šampanjac nego da on stoji uspravno.

Nakon otvaranja šampanjac može da stoji u frižideru 24 časa

Bez pampura šampanjac može zadržati penušavost i ukus 24 časa u frižideru. U slučaju da želite za dan da mu produžite rok, morate ga zatvoiti pampurom tako da tečnost ne dolazi u kontakt sa vazduhom.

Foto: Instagram embed; Pexels.

Učitati još
Zatvori