Novo mesto u gradu: Coffee Park na Tašmajdanu
Novo mesto u gradu: Coffee Park na Tašmajdanu

Novo mesto u gradu: Coffee
Park na Tašmajdanu

Nakon tri nova specialty coffee bara, pronašli smo i četvrti. Može se reći da nam pronalaženje novih mesta / i ispijanje kafa / dobro ide. Double espresso za jutro, samo espresso za podne i latte i/ili freddo cappuccino kroz dan – tako bi nekako zvučao naš savršen coffee schedule. Lokacija? Pa, ako bismo mogli da izmaštamo idealno mesto u našem (ne)savršenom univerzumu sigurno bi bilo u epicentru zbivanja, ali daleko od meteža grada. Da li takvo mesto zaista postoji? Pa, od sada da! Pratite, i ovog puta, Journal korake. First last stop – Coffee Park Taš.

Coffeepark Tašmajdan
Coffeepark Tašmajdan

Svi putevi vode na Tašmajdan

Ne morate biti iz kruga dvojke da biste znali priču o centralnom gradskom parku Tašmajdan. Nekadašnji rimski kamenolom, danas je muzej na otvorenom. Iako u epicentru, na raskršću Takovske, Ilije Grašanina, Beogradske i Bulevara kralja Aleksandra, sklonište je od gradske vreve. Predstavlja pandan njujorškom Central Parku, samo sa vekovima bogatom istorijom. Nekada osvajan, danas je jedno od omiljenih mesta Beograđana. Tu se nalazi prva beogradska kafana koja je radila celu noć, a simbolično se zove Poslednja šansa, kultni restoran Madera koji je vremenom postao simbol grada, kao i prvi javni objekat koji je podignut na Tašmajdanu, zgrada Seizmološkog zavoda.

Pomisao da bi se ovde mogla otvoriti nova kafeterija, nije se mogla ni naslutiti. Isprva se čini kao veoma neobičan izbor za novi coffee bar, ali na drugu sasvim logičan. Bilo da ste iz kraja pa ste krenuli na posao ili ste iz kraja i šetate tuda u slobodno vreme ili pak dolazite sa skroz drugog kraja grada u šetnju sa porodicom, decom ili kućnim ljubimcima. Tako se spontano nametnula činjenica da je novi Coffee Park Taš zapravo neophodnost, a naročito za ljubitelje dobre kafe, iako je ovo mesto mnogo više od toga. Ali hajdemo redom.

Coffeepark Tašmajdan
Coffeepark Tašmajdan
Coffeepark Tašmajdan
Coffeepark Tašmajdan
Coffeepark Tašmajdan

Savršeno mesto za kafu ne postoji

Ako posmatramo dizajn Coffee Park Taš neodoljivo podseća na skandinavske šumske kućice. Dominantno zeleni krov i prozori u zelenim nijansama čine da ovaj objekat bude u savršenom skladu sa okruženjem i prirodom. Prisutnost prirodnih boja i materijala je očigledna. Drveni stolovi i stolice, zemljani tonovi i kamin na spratu najavljuju da je reč o jednom cozy mestu gde je fokus na kafi kvalitetnoj kafi iz domaće pržionice. Iako primarno zamišljeno kao to-go coffee bar, ovo novo mesto zapravo ima i više nego dovoljno mesta sedenje i ritualno ispijanje kafe iliti [ The art of taking your time ].

Coffee house u šumi parku na dva sprata naše je novo fav mesto. Kada krenete da se penjete uz stepenice, sa desne strane primetićete dekoraciju u vidu stubova od poređanih čaša za kafu za poneti. Savet: Ne hvatajte se za njih i ne pitajte nas kako znamo. Dakle, ceo enterijer je podređen, pogađajte – ispijanju kafe. Simboli rituala ispijanja kafe su svugde oko vas.

Coffee Park Tašmajdan
Coffee Park Tašmajdan
Coffee Park Tašmajdan

But first, coffee

Ipak ono zbog čega smo se uputili na ovu adresu jeste kafa iz lokalne pržionice kafe. Eespresso, double espresso, espresso freddo, cappuccino, americano, caffe latte, mocha, flat white i naš omiljeni afogato – blend ili brazil – izbor je na vama. Osim kafe, služe i ceđene sokove – limunadu, narandžu i citrusni mix, dok od uvoznih stvari imaju i čuveni Arizona green tea i iced tea, kao i Rose Lemonade koji se retko nalaze u ponudi. A uskoro se očekuje i ponuda slatkih i slanih peciva.

Coffeepark Tašmajdan
Coffeepark Tašmajdan
Coffeepark Tašmajdan
Coffeepark Tašmajdan
Coffee Park
Coffee Park

Grab a coffee

So go ahead, grab some coffee, and settle in for a good read walk. Dakle, ukoliko i vi, kao mi, pripadate onim tipovima koji malo ili nimalo šetaju – onda je ovo poziv i povod više. Uputite se ka Tašmajdanu, zgrabite šoljicu svoje omiljene kafe i prošetajte parkom, sedite na klupicu pročitajte neku knjigu, poslušajte neki podcast ili jednostavno samo šetajte. I mi smo učinili tako…

Coffee Park
Coffee Park
Coffee Park

Foto: Journal

Učitati još
Zatvori