Kupujete kafu u kafeterijama? Evo kako što duže da ostane sveža
Kupujete kafu u kafeterijama? Evo kako što duže da ostane sveža

Kupujete kafu u kafeterijama? Evo kako
što duže da ostane sveža

Kupovina mlevene kafe iz kafeterija postao je sinonim za one koji vole kvalitetnu šoljicu crnog zadovoljstva. Nakon što smo nedavno imali prilike da izdvojimo tri pržionice kafe u Beogradu, na red je došao jedan tips and tricks tekst na temu kako da očuvate svežinu. Bilo da ste ljubitelj arabike, robuste ili različitih blendova, ukoliko želite da kvalitet, a posebno ukus budu uvek zagarantovano dobri, ipak se morate pridržavati određenih pravila. U nastavku donosimo vam osnovne smernice koje će vam pomoći da sačuvate kafu poput pravog bariste.

Originalno pakovanje

Nakon što obiđete omiljenu pržionicu ili kafeteriju i vratite se sa svojom kesicom kafe, neka kafa u istoj i ostane. Bez obzira da li je kafa sveže mlevena, ili ste je ipak kupili već upakovanu. Kesice u kojima se pakuje kafa su najbolji način da se sačuva aroma kafe. Žao nam je, ali vaša omiljena činija to ne može kao kesica. Sve što je neophodno jeste da nađete dobar način da već otvorenu kesicu kafe zatvorite.

Less is more

Nakon što otvorite kesicu kafe, određen nivo CO2 se ispusti iz nje. Ukoliko želite da prilikom svake pripreme kafe imate jak i intenzivan ukus, kupujte jednu kesicu za najviše nedelju dana. Na taj način aroma će se održati na najvišem nivou, i taman kad krene da se smanjuje vi ćete potrošiti ono što ste kupili, spremni za svežu dopunu.

Raspitajte se kod bariste

Kafu možete sačuvati kako treba, a da se ponovo javi problem u kom ona nema ukus koji bi trebalo da ima. Svaki proizvođač kafe je drugačiji, posebno ako se radi o blendovima. Naš savet je da kada pronađete odgovarajući brend, da se njega i držite. Na taj način najbolje možete da pratite kvalitet proizvodnje. Ukoliko kupujete arabiku, koja je kvalitetnija i aromatičnija, poslušajte savete bariste kada je reč o pripremi. Kafa je obično uvek iste jačine, no nekada ne mora da bude tako. Dosta toga zavisi i od vremenskih uslova, dela godine, ali i same vrste zrna.

Neka bude tamno i suvo

Kao i ostale namirnice koje zahtevaju svežinu, i kafa bi trebala da se čuva na tamnom i hladnom mestu. To ne znači da ćete je staviti u frižider, naprotiv, to nemojte da radite. Cilj je da kafa ne bude izložena suncu kako ne bi oksidirala. Ukoliko pak odložite kesicu na vlažno mesto, može se desiti da kafa upije vlagu čime gubi i na ukusu, ali i na teksturi.

Ukoliko ste veliki ljubitelj kafe, verovatno da znate i kada u vašim omiljenim kafeterijama stiže „dopuna“ kafe. U slučaju da još uvek niste otišli toliko daleko, savetujemo vam da se raspitate. Ponekad i kafa u samim kafeterijama može od stajanja da izlapi, što znači da su naši savetu za njeno čuvanje neprimenjivi. Ovo je takođe još jedan od razloga zbog kog smo vam preporučili da se opredelite za jedan brend i jednu pržionicu.

Verujemo da postoje i oni kojima je kafa samo jedan od načina da započnu ili upotpune dan. Svakako, ne bi bilo na odmet da se potrudite oko toga da ona u svakom momentu bude sveža i kvalitetna.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori