Cooking, fine dining & better solutions – Salon 5.a donosi nezaboravno iskustvo inspirisano ukusima marakuje i mente
Cooking, fine dining & better solutions – Salon 5.a donosi nezaboravno iskustvo inspirisano ukusima marakuje i mente

Cooking, fine dining & better solutions – Salon 5.a donosi nezaboravno iskustvo inspirisano ukusima marakuje i mente

Beogradski Agent 011, gastro sceni pomenute prestonice poznatiji kao misteriozno lice koje iznova i iznova pronalazi nova mesta u gradu, ovog puta zaputio se do Zemuna, vođen osvežavajućom paletom tropskih ukusa. Naime, u odajama novootvorenog restorana pod imenom Salon 5.a, organizovana je kulinarska radionica, u fokus stavljajući neodoljiv ukus marakuje u kombinaciji sa smelom mentom.

Pomenuta paleta ukusa pažljivo je bila protkana kroz sve specijalitete uz kulinarsko umeće Anđele Risimić, vlasnice nove beogradske senzacije koja preti da postane jedan od gastro dragulja pomenute prestonice. Stoga, vodimo vas na neodoljivo putovanje, praćeno prestižnim fine dining-om, nezaboravnim gastro radionicama i večnim izborom bolje alternative, uz neizostavne tropske ukuse koji inspirišu.

Vibes are set


Naime, Salon 5.a predstavlja novootvoreni restoran u Zemunu koji kao ekspertizu prezentuje fine dining. Anđela Risimić svoje kulinarske zanate učila je od najuticajnijih imena ove branše. Osnovne studije završila je u sklopu švajcarske Škole za turizam i ugostiteljstvo (EHL) i nakon toga svoje umeće usvajala je od Massimua Botturea, kuvara koji je već nekoliko godina zaredom broj jedan u svetu.

Sam ambijent restorana očarava sinergijom komfora i ležernosti. Čini se da je Salon 5.a magistrirao narativ takozvanog ručka kod kuće, jer svojim ambijentom smeštenim unutar prostranog stana i kuhinjom prestižnog kvaliteta, predstavlja naš omiljeni ručak u porodičnoj atmosferi donesenoj na fine dining način.

Samim ulaskom u Salon 5.a, beogradski Agent 011 bio je opčinjen opojnim mirisima marakuje i mente, koji su se ovog puta protkali kroz koktele. Piće dobrodošlice činilo je neodoljivu uvertiru ovog gastro iskustva.

Chef’s kiss


Piće dobrodošlice našlo se na listi favorita, svojim ukusima štiklirajući sve tropske palete ukusa. Te je sada došao red i na hranu, ali onu koju ćemo sami pripremiti. Da, dobro ste čuli. Beogradski Agent 011 imao je priliku da kuva i priprema izvrsne specijalitete sa Anđelom Risnić. Čini se da sada pored svojih sposobnosti da spazi nova mesta u gradu, može pripremiti i izvrsna jela u skopu ovih gastro senzacija.

U ulozi šefa, beogradski Agent našao se pripremajući tri specijaliteta. Prvo su to bile fantastične grisine koje su igrale ulogu predjela iz snova, a zatim i egzotični desert. Kreirajući izvrsne grisine, zajedno sa Anđelom beogradski Agent razvijao je testo koje se kasnije raspoređivalo u pleh za pečenje.

Čekajući pomenuti appetizer, u međuvremenu naučio je kako da napravi karamelu, naravno od marakuje. Ulogu instruktora ovog puta igralo je osoblje Salona 5.a, koje je misterioznom beogradskom licu prenelo sva umeća kulinarskog zanata. Mešajući neodoljivu karamelu, čiji miris i ukus aludiraju na večno leto i osvežavajuće ukuse, shvatio je da će uskoro postati tvorac još jednog jela zajedno s ovim profesionalnim šefovima.

Treći specijalitet ovog puta svojim ukusima odveo nas je do dalekog Japana. Skoro šest hiljada milja, pripremom ali i ukusima ovog gastro dragulja, prešli smo za svega nekoliko minuta. Naime, zvezda slatke palete ukusa bila je poslastica Šu [ シュークリーム]. Svojim korenima datira iz Japana, a nešto najsličnije ovom desertu predstavljale bi takozvane princess krofne ili francuske profiterole. Međutim, koliko god da smo bili očarani ovim desertom, njegov nadev činio je glavnu zvezdu ove kulinarske radionice. Šu kolačiće upotpunili smo filom bogatim mentom i marakujom kao svojim odabranim ukusima.

Međutim, ako mislite da nam je Salon 5.a otvorio sve svoje karte, varate se, fine dining experience tek sada počinje.

Round 1 [ GAMBORIZ ]


Naučili smo kako da pripremimo izvrsna jela, a sada je vreme za fine dining koncept. Odsek večeri koji svojim specijalitetima obećava nezaboravo gastro iskustvo. Ovaj kulinarski spektakl predočio nam je čak pet rundi izvrsnih specijaliteta.

Uvertira doživljaja koji je svojim ukusima probudio raznovrsne palete, ovog puta bio je GAMBORIZ. Specijalitet koji je sebi prisvojio numerološku oznaku pod rednim brojem jedan, na neki način označavajući pobednika ovog spektakla, u svoj fokus stavio je marakuju i mentu. Naime, radi se o Tartare specijalitetu sačinjenom od osvežavajuće marakuje, mente, limete, krastavca i crnog susama. Naravno, fine dining ne bi bio to što jeste i zbog čega ga svi vole, kada svako jelo ne bi imalo zasebno piće koje doslovno savršeno pristaje njegovoj paleti ukusa. To je ovog puta bio Prosecco sa marakujom i mentom, koji je besprekorno ispratio ovu gastro kompoziciju.

Round 2 [ IT’S ALL ABOUT PEARLS ]


Sa Tartara prelazimo na Risotto Verde, takozvani kavijar. Ovog puta u paletu marakuje i mente, ušetao je grašak kao i Pormigiano Reggiano. Ovaj rižoto svojom teksturom zagovarao je kremastu politiku dok je marakuja bila glavna komponenta koja osvežava. Uz pomenuto jelo kao odabrano piće našlo se Tamnjanika Experiment belo vino. Rižoto koji spaja tropske i osvežavajuće ukuse sa jedinstvenom teksturom graška, u našim očima prezentovan je kao pravi kulinarski biser.

Round 3 [ COIN COIN MARAKUJA ]


Pored svih jela koja su nas očarala, stigli smo do onog koje je možda i najviše stavilo marakuju u fokus. Naime, radi se o tri želasta specijaliteta, koja su nas dovela u pitanje – koji od njih reprezentuje ukus mente, marakuje i đumbira? Naše čulo ukusa prvo je prepoznalo, naravno, marakuju koja nas je osvojila svojim osvežavajućim ukusima, zajedno s mentom. Kako smo prepoznali ovaj power duo, bilo je i više nego jasno koji je coin reprezentovao đumbir.

Main course ovog puta bilo je jelo koje je u sam fokus stavilo sponu osvežavajućih ukusa marakuje i mente sa fileom pačetine. Demi glace sos sačinjen od marakuje, ulja mente i pirea od šargarepe sa rumom bio je zaštitni znak pomenutog specijaliteta. Vino ovog puta igralo je na nešto gurmanskiju kartu birajući crno grožđe i Tri Morave kao svog saveznika.

Round 5 [ SEMIFREDDO ]


Nakon svih izvanrednih specijaliteta, vreme je za desert. Kako marakuja igra glavnu ulogu u ovom fine meniju, tropski ukusi i osveženje čine apsolutni imperativ sledećeg delikatesnog slatkiša. Sladoled od marakuje i mente, činio je poslednji biser ovog osvežavajućeg menija i zaokružio celokupan gastronomski doživljaj.

Icons IQOS only


Svaki od pomenutih specijaliteta, koji je u svoj fokus stavio tropske ukuse, marakuju i mentu. Naime Salon 5.a, svoje kulinarske snage ujedinio je s IQOS brendom, koji je uz pomoć ovih tropskih varijanti prezentovao svoje inovacije. U kolaboraciji sa Anđelom Risnić i Salonom 5.a IQOS priredio je nezaboravan fine dining expirience i kulinarske radionice koje su u sklopu svojih zvanica selektovale verne korisnike ovog brenda. Kao i sve one koji su kao svog dnevnog i životnog saputnika izabrali bolju alterntivu, na šta mi kažemo – Icons IQOS only. Precizno osmišljen meni i profesionalne kompetencije Anđele Risnić, bili su naša čulna karta do dalekih egzotičnih destinacija. Naša izabrana bolja alternativa još jednom u svojoj organizaciji prezentovala je nezaboravno, ovog puta gastro iskustvo, vođeno tropskim i osvežavajućim ukusima marakuje i mente za nezaboravnu letnju sezonu.

*IQOS nije proizvod bez rizika, oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Samo za punoletne.

Tekst: PROMO
Foto: Journal produkcija

Učitati još
Zatvori