

Praznik se bliži, a mi vam donosimo predloge koje (hypebeast) uskršnje poslastice možete da pripremite i iznenadite najbliže. Pripremite se, jer vas u nastavku čeka prava čokoladna manija.
Tri uskršnje poslastice
Čokoladne kocke

Sastojci
- 3 jaja
- 100 + 150 ml mleka
- prašak za pecivo
- oko 250 gr šećera
- 16 kašika brašna
- 13 kašika ulja
- 150 g crne čokolade
- 150 g margarina
- šećer u prahu
Priprema
Razbijte jaje, izdvojte belance i dobro ga umitite. Kašiku po kašiku, dodajte šećer, a zatim i jedno po jedno žumance. Mutite sve vreme. Sipajte 100 ml mleka i sjedinite sve. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo. Dobijenu smesu stavite u pleh srednje veličine i pecite na 180 stepeni 25 minuta. Kada se biskvit ispeče ostavite ga nekoliko minuta da se ohladi, a zatim isecite. U međuvremenu, margarin i 150 ml mleka stavite u malu šerpu i zagrevajte na slaboj vatri. Mešajte sve vreme. Kada se margarin skoro otopi, dodajte crnu čokoladu i šećer i mešajte dok se smesa ne sjedini. Kada smesa bude gotova ostavite na kratko da se prohladi. Umočite biskvit u čokoladu i pospite malo šećera u prahu.
Čokoladni lisnati štapići

Sastojci
- pakovanje lisnatog testa
- džem od kajsije
- čokolada
Priprema
Smrznuto lisnato testo izvadite iz pakovanja i ostavite na sobnoj temperaturi. Pospite brašno po radnoj površini i razvucite testo oklagijom. Premažite ga džemom od kajsija, pa preklopite. Ponoviti postupak dva do tri puta. Zatim, razvucite testo u veličini tepsije i isecite na štapiće odnosno šnite. Stavite papir za pečenje u tepsiju i poređajte položene šnite jednu uz drugu. Zagrejte rernu, a zatim pecite lisnato testo na 220 stepeni 10 do 15 minuta. Ostavite da se prohladi.
U međuvremenu, dok se testo peče, napravite glazuru od čokole, pa prohlađeno testo prelijte do polovine. Ostavite da se šnite sa džemom od kajsije prelivene čokoladom ohlade i da se glazura stvrdne na sobnoj temperaturi.
Čoko moko rolat

Sastojci
- 5 jaja
- 4 kašike ulja
- 7 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 4 kašike kakaa
- 5 kašika brašna
- kašičica praška za pecivo
- 1-2 kesice instant kafe
- 1 kesica slatke pavlake
- 200 grama bele čokolade
- prstohvat soli
Priprema
Za početak, u prvu činiju dodajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Promešajte. Zatim, u drugoj činiji dobro umutite belanca i dodajte prstohvat soli. Neophodno je da dobijete za nijansu čvršću teksturu, pa postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Dobijenu smesu nastavite da mutite na srednjoj brzini, te uz neprestano mešanje ubacite žumanca i ulje. Sjedinite sve sa takozvanim suvim sastojcima iz prve činije. Promešajte i novu dobijenu homogenu smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje. Zagrejte rernu, a zatim ubacite pleh i pecite na 180 stepeni najmanje 20 minuta. Nakon toga, sačekajte nekoliko minuta da se ohladi. Papirom uvite u rolat i ostavite u frižider.
U međuvremenu, u novoj činiji pomešajte belu čokoladu i prethodno umućenu slatku pavlaku. Izvadite kore iz frižidera, odmotajte, premažite dobijenim filom i na kraju ponovo urolajte. Bez papira.
Foto: Instagram