

Pored ovsene kaše i muslija, granola predstavlja jednu od najčešćih opcija za sam početak dana. Štaviše, ona je mnogima nezaobilazan deo savremenog i svakodnevnog načina ishrane. Kao odličan izvor energije i vlakana, granola je hrskava poslastica koja je karakteristična po bogatoj aromi, a ona dolazi iz kombinacije sastojaka koji su termički obrađeni. Stoga nam se – ovaj put – u fokusu nalazi homemade granola koja, zbog jednostavne pripreme, pokazuje da pravljenje zdravih obroka u kućnim uslovima nikada nije bilo lakše.
How to: Homemade granola
Kada je u pitanju homemade granola, recepti mogu da variraju. Međutim, inspiraciju smo pronašli na Instagram profilu Candice Ray. Kao glavne prednosti ove poslastice, ona je izdvojila njenu hrskavost, ukus, te činjenicu da je napravljena od sirovih i zdravih namirnica. Takođe, nalik na granola štanglice, umesto šećera se kao zaslađivač upotrebljava se med. Ipak, ako preferirate javorov sirup, možete i njega da iskoristite.
Nakon što ste je ispekli, granolu možete da servirate na različite načine. Neke od opcija su mleko i grčki jogurt, ali granola može da se iskoristi i kao hrsavi dodatak drugim poslasticama i desertima. No, s obzirom na to je odličan izvor energije, jedno je sigurno. Granola – napravljena u kućnim uslovima – je odličan izbor za one koji žele obrok koji će ih lako zasititi.
Sastojci
- 320g ovsenih pahuljica
- 250-300g orašastih plodova i semenki po želji (indijski orah, semenke bundeve, čia semenke i slično)
- kafena kašika morske soli
- ekstrakt vanile
- 500g meda (ili ista količina javorovog sirupa)
- 170g čokoladnih mrvica
Priprema
Za početak, zagrejte rernu na oko 175 stepeni, a pleh obložite papirom za pečenje. U većoj činiji sjedinite sve sastojke, a u zavisnosti od želja i preferencija ih modifikujte i prilagodite svom ukusu. Nakon toga, dobijeni miks stavite na pleh. Potrudite se da ga ravnomerno rasporedite kako bi dobijena granola bila jednake debljine. U tom procesu, iskoristite kašiku. Pecite granolu sve dok ne dobije zlatnu boju i ne porumeni. Odnosno, oko 25 minuta. Naposletku, ostavite je da se ohladi, te je izlomite na manje delove.
Foto: Instagram (@redcurrantbakery, @thrivewithcandicee, @wellnesswithsaraah_)