Gingerbread Latte Cake: Savršena poslastica za hladne dane
Gingerbread Latte Cake: Savršena poslastica za hladne dane

Gingerbread Latte Cake: Savršena
poslastica za hladne dane

Hladna poslepodneva imaju svoj tempo. Sporiji, mirniji, obavijen mirisom kafe i začina. U tom ritmu savršeno se uklapa Gingerbread Latte Cake. Torta koja spaja sve ono što volimo kod prazničnih napitaka i domaćih kolača: toplotu đumbira, notu cimeta i onaj prepoznatljiv, blagi ukus kafe koji sve povezuje.

Njena tekstura je meka, gotovo svilenkasta, sa slojem kreme od krem sira koja daje savršenu ravnotežu slatkoće i svežine. Nije prenapadna, a opet ima onaj faktor ne mogu da stanem na jedno parče. Idealna je za trenutke kada želiš da napraviš mali predah od svakodnevice, uz šolju kafe, dobru muziku i mir u kući.

Recept

Sastojci:

Za biskvit:

220 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

Prstohvat soli

2 kašičice začina za “gingerbread” (mešavina đumbira, cimeta, muskatnog oraščića i karanfilića)

120 ml mleka

60 ml sveže skuvane kafe

115 g putera (omekšalog)

50 ml ulja

150 g smeđeg šećera

2 jaja

60 ml melase (ili gustog meda ako nemaš melasu)

1 kašičica ekstrakta vanile

Za preliv i kremu:

60 ml jake kafe (za natapanje biskvita)

225 g krem sira

60 g putera

100 g šećera u prahu

1 kašičica vanile

Priprema:

Pripremi biskvit.

Zagrej rernu na 175°C. U manjoj posudi pomešaj brašno, prašak za pecivo, so i začine. U drugoj posudi sjedini mleko i kafu.

Umuti smesu.

Puter, ulje i smeđi šećer umuti dok ne postanu svetli i penasti. Dodaj jaja, melasu i vanilu. Naizmenično dodaj suve i mokre sastojke, mešajući dok ne dobiješ glatku smesu.

Pečenje.

Izlij testo u pripremljen kalup (oko 20 cm prečnika) i peci 30–35 minuta, dok čačkalica ne izađe čista.

Natapanje i hlađenje.

Ohladi tortu 10 minuta, zatim je izbodi viljuškom i polako prelij kafom. Pusti da se potpuno ohladi.

Krema.

Umuti krem sir, puter, šećer u prahu i vanilu dok ne dobiješ laganu, glatku kremu. Ravnomerno je rasporedi po torti.

@freshbeanbakery

Gingerbread latte cake! ☕️ Made with a super moist & perfectly spiced gingerbread cake that’s soaked in coffee, and topped off with a *thick* layer of vanilla bean cream cheese frosting. Full recipe on my blog! #baking #gingerbread #gingerbreadcake #gingerbreadlatte

♬ Stompin At The Savoy - Benny Goodman

Saveti za savršenu verziju

Ako želiš bogatiji ukus ya svoju Gingerbread Latte Cake, dodaj u kremu prstohvat cimeta ili mrvicu instant kafe. Tortu čuvaj u frižideru, ali je izvadi 15 minuta pre serviranja. Najbolja je kad se ukusi sjedine i malo opuste. Odlično se slaže uz espresso, ali i uz lagani chai latte ako voliš blaže note. Za praznični efekat, pospi po vrhu malo kakaa ili ukrasi karamelizovanim orasima.

Foto: Instagram (@lottastichler), TikTok (@freshbeanbakery)

Učitati još
Zatvori