

Tradicionalnu grčku kuhinju čine brojna jela koja sve ljubitelje gastronomije mogu da osvoje već nakon prvog zalogaja. Jedan od sastojaka koji se neretko koristi u ovim jelima je i feta – vrsta belog sira koji je karakterističan po mekoj, glatkoj i kremastoj teksturi. Ona se najčešće koristi kao dodatak različitim salatama – kao što su salata od lubenice ili cvekle – ali i kako bi se napravila feta saganaki. Interesantnog naziva – i još zanimljivijeg ukusa – ova delicija poziva sve one koji vole feta sir da ga isprobaju na nešto drugačiji način.
Stoga, ako se ovog leta nalazite u Grčkoj, predlažemo da ovo jelo dodate na must-try listu. Štaviše, čini se da je ono (ponovo) na vrhuncu popularnosti. Međutim, dobra vest je da fetu saganaki možete da napravite i kod kuće.
Šta je feta saganaki?
Iako se feta uglavnom konzumira dok je sveža, u ovom slučaju ona se prži na maslinovom ulju. Pre toga, nju bi trebalo da uvaljate u smesu od specijalnih sastojaka. Upravo oni feti daju nešto drugačiji ukus. Međutim, te sastojke lako možete i da nabavite. Zapravo, moguće je i da ih već imate kod kuće. U pitanju su susam i med, a pored njih vam je za pripremu potrebna i mala količina brašna, te jedno jaje. Inspiraciju za ovaj recept, koji je prilagođen kućnim uslovima, pronašli smo na Instagram profilu @dvirshastel – a u nastavku donosimo celokupan proces pripreme.
Sastojci
- feta sir
- supena kašika susama
- supena kašika meda
- 40g brašna
- jaje
- maslinovo ulje
Priprema
Iako je glavna zvezda ovog recepta feta sir, njega je potrebno da uvaljate u smesu od umućenog jajeta i brašna. Nakon toga, feta sir uvaljajte u smesu od susama i meda. Naposletku, feta sir ispržite na maloj količini maslinovog ulja – a to učinite sa obe strane. Ipak, postoji još jedna – u određenoj meri izmenjena – verzija ovog recepta. Ona nalaže upotrebu kore za pitu u koju bi feta trebalo da se umota, a nakon toga peče u rerni na 180 stepeni. Na vama je da se odlučite koju varijantu ćete isprobati, a naš glas odlazi za obe.
Naposletku, feta saganaki se najčešće služi sa malom količinom isceđenog limuna, a neki preferiraju da dodaju i biber, te još susama i meda. Naravno, najbolje je da ovo jelo servirate dok je još toplo – a ono se idealno kombinuje i sa salatom ili lepinjama.
Foto: Instagram (@dvirshastel, @julynohrina, @redwine_oliveoil) / TikTok (@cypriotcouple)