

Proteinski puding je sve češća poslastica kako onih koji se aktivno bave sportom, tako i onih koji svoju ishranu baziraju na vegetarijanskom (ili veganskom) režimu. Pored već spremljenih, kupovinih varijanti, često ovu poslasticu spremamo kod kuće, dodajući različitim kombinacijama sastojaka i proteinski puder, kako bismo nadoknadili potrebne količine ove supstance. Ipak, postoje i prirodni izvori proteina na kojima možemo bazirati domaći proteinski puding. Kao osnovni sastojak ovog puta koristimo tzv. cottage cheese, englesku vrstu sira koja bi kod nas bila najpribližnija onome što zovemo domaćim polumasnim mrvljenim (ili zrnastim) sirom. Uz dodatak ostalih namirnica, ova poslastica može postati izvor svih korisnih materija, a uz to je laka za pripremu i ukusna.
Sastojci
- 450 grama domaćeg svežeg mladog sira
- 2 šolje ovsenih pahuljica
- 1 šolja vode
- 1/2 šolje kikriki putera
- 1/4 šolje javorovog sirupa
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- crna čokolada
Priprema
U blender dodajte sve sastojke – najpre ovsene pahuljice, zatim sir, pa tako redom – osim čokolade. Izblejdate dok ne dobijate smesu glatke strukture. Količinu zatim podelite na šest manjih tegli; možete koristiti čaše od jogurta. Proitenski puding zatim ostavite da odstoji u frižideru tokom noći. Pre konzumiranja, istopite crnu čokoladu pa u tankom sloju prelijte preko pudinga. Ostavite još 10-ak minuta u frižideru kako bi se čokolada ohladila i stvrdnula. Uživajte!
Foto: Instagram @jakecohen