Čokoladni mafini sa lešnicima
Čokoladni mafini sa lešnicima

Čokoladni mafini sa lešnicima

Kada su mekane poslastice u pitanju, postoji jedan neprevaziđen ukus – čokoladni mafini. Najčešće se vezuju za američku ili britansku kulinarsku tradiciju, gde su ovo neke od nazaobilaznih slastica u svakom domu. Bilo da ih spremate sa kakao prahom, voćem ili čak! slane, složićete se da im nema ravnih kada je u pitanju brzinska užina, doručak ili večera. Pritom, uz dodatak lešnika dobijaju posebnu aromu, a komadići ovog orašastog voća daju im na hrskavosti, što je savršena kombinacija sa njihovom inače zavodljivom mekoćom, zbog koje ih toliko volimo. Za dodatnu slatkoću, možete im dodati i usitnjene bele čokolade.

Fotografije su reprezentativnog karaktera

Sastojci

  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 grama šećera
  • 10 grama vanilinog šećera
  • 70g maslinovog ulja
  • 180 ml bademovog mleka
  • 200 grama brašna
  • 50 grama kakao praha
  • 8 grama praška za pecivo
  • 50 grama lešnika
  • 50 grama bele čokolade (po izboru)

Priprema

U jednoj posudi sjedinite dva jaja, 150 grama šećerakesicu vanilinog šećera i prstohvat soli pa umutite zajedno, dok se sve ne sjedini. U smesu potom dodajte 70 grama maslinovog ulja, pa ponovo promeštajte. Zatim dodajte bademovog mleka. Po želji, bademovo možete zameniti kravljlim mlekom. U zasebnoj činiji pomešajte brašno, kakao prah i praška za pecivo, pa izmešajte. Prosejte smesu kroz sito za brašno, pa sjedinite sa tešnom mešavinom. Sve sastojke dobro promeštajte, dok ne dobijete glatku smesu. Na kraju dodajte seckane pečene lešnike. Po želji, možete dodati i komadiće bele čokolade za kuvanje. Smesu prespite u kalup za mafine. Preko možete posuti ostalim lešnicima ili komadićima čokolade. U rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni pecite mafine 20 minuta. Uživajte!

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori