

Italijanski sirevi mozzarella i burrata su postali nezaobilazni – bilo da se nalaze u svežim salatama, na pici, uz pečeno povrće ili kao lagano predjelo. Na prvi pogled, deluju veoma slično – bele, mlečne, meke, nežne lopte. Ali, čim ih presečete, razlika postaje jasna kao dan. Dok je mozzarella čvrsta, elastična i savršena za caprese salatu, burrata skriva raskošnu tajnu – kremasti centar koji se razliva čim je presečete.
Mozzarella se koristi često, kao podloga na pici, u salatama i sendvičima. Burrata je delikatnija i traži više pažnje — najbolje je poslužiti je na sobnoj temperaturi, uz malo maslinovog ulja, krupnu so, sočni paradajz ili pečene breskve. Mozzarella se seče, burrata se otkriva.
Italija u zalogaju
Mozzarella ima korene u južnoj Italiji, gde se vekovima pravila od mleka italijanske bivolice. Originalna mozzarella di bufala i danas nosi oznaku zaštićenog porekla i pravi se isključivo u regijama Kampanija, Lacio, Apulija i Molize. Njeno ime potiče od reči mozzare, što znači odseći, jer se testo od sira ručno kida prilikom oblikovanja.
Burrata je mlađa sestra mozzarelle, nastala početkom 20. veka u regiji Puglia. Isprva je bila način da se iskoriste ostaci mozzarelle i pavlake – a rezultat je bio sir punjen kremastom mešavinom zvanom stracciatella.
- Najpoznatija italijanska salata – Caprese – bez mozzarelle ne postoji. Kombinacija mozzarelle, paradajza i bosiljka simbolizuje boje italijanske zastave i predstavlja jedan od najjednostavnijih, ali najvoljenijih recepata italijanske kuhinje.
- Burrata se ne seče nožem kao klasičan sir. Pravi način da je poslužite je da je pažljivo zarežete, tako da iz nje polako iscuri bogata stracciatella. Taj trenutak je deo celog doživljaja – burrata nije samo namirnica, već i vizuelni spektakl na tanjiru.
Predlozi za mozzarellu
Caprese salata sa twistom
- Sveži paradajz (raznih boja), mozzarella, bosiljak
- Dodajte kriške avokada i nekoliko maslina
- Preliti maslinovim uljem i balsamico sirćetom
Pizza Margherita
- Testo
- Sos od paradajza sa belim lukom i origanom
- Mozzarella narezana na tanke kriške
- Svež bosiljak i maslinovo ulje nakon pečenja
Predlozi za burratu
Burrata sa pečenim paradajzom i pestom od bosiljka
- Pečeni cherry paradajz sa maslinovim uljem, belim lukom i majčinom dušicom
- Burrata u centru tanjira
- Domaći pesto (bosiljak, pinjoli, parmezan, maslinovo ulje)
- Krupna morska so i tostirani hleb sa strane
Salata od breskve, pršute i burrate
- Sveže breskve ili blago zapečene na roštilju
- Tanko sečena pršuta
- Burrata po sredini
- Rukola, balzamiko redukcija i listići badema za teksturu
Foto: Instagram (@jshealth / @lordlucy / @pizzamajstorimargarita) / Unsplash (@sebastiancoman)