

Za sve ljubitelje slatkiša, brownies su kolači koji baš uvek ispune očekivanja. Mogu se praviti na mnogo načina – i čini se da je svaki novi recept bolji od prethodnog. Čoko brownie postao je sinonim za čokoladni raj. Oni pružaju neodoljivu kombinaciju mekoće, sočnosti i intenzivnog čokoladnog ukusa. Poslednjih godina doživljavaju pravu renesansu, te poslastičari eksperimentišu sa raznim ukusima i oblicima ovih neodoljivih kolača. Stoga, odlučili smo da vam predstavimo recept za nešto drugačiji brownies – sa bananom i puterom od kikirikija. Tekstura je jednostavna, a harmonija ukusa je definicija hedonizma. Najbolje od svega je to što je lak za pripremu. Food blogerka Gail, poznatija kao kreatorka bloga teak & thyme nas uči ovom receptu.
Sastojci:
- 2 zrele banane
- 1 jaje
- 100 g kakaoa
- 1 kašičica mlevenog espresa
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ekstrakta od vanile
- 225 g neslanog putera
- 350 g šećera
- 300 g tamne čokolade, iseckane na komadiće
- 180 g brašna
- 100 g kikiriki putera
Priprema
- Prvi korak: Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Na staklenu posudu dimenzija 23 x 23cm stavite papir za pečenje.
- Zgnječite banane: U veliku posudu ubacite zrele banane i izgnječite ih. Dodajte jaje i izmešajte dok se sastojci ne sjedine.
- Dodajte suve sastojke: Dodajte kakao prah, espreso, prašak za pecivo, so i ekstrakt vanile. Ponovo izmešajte dok se sastojci nisu sjedinili. Ostavite po strani.
- Istopite puter i čokoladu: U manjoj šerpi, na niskoj temperaturi, istopite puter, šećer i tamnu čokoladu. Mešajte dok se šećer ne rastopi i svi sastojci nisu vrući, sjajnog izgleda.
- Dodajte toplu mešavinu: Polako dodajte tu toplu mešavinu u činiju sa banana mešavinom. Sve vreme mešajte kako bi se se sastojci ravnomerno sjedinili.
- Dodajte brašno: Na kraju, dodajte brašno i pomešajte tek toliko da se sastojci sjedine i nema većih komada brašna.
- Stavite u posudu: Testo uspite u posudu na koju ste stavili papir za pečenje. Koristite spatulu da ravnomerno rasporedite testo.
- Dodajte kikiriki puter: Kikiriki puter stavile u kesu sa zip zatvarenjem. Ako je kikiriki puter u čvrstom stanju, zagrejte ga u mikrotalasnoj na 10-15 sekundi pre korišćenja. Odsecite vrh kese i kikiriki puterom šarajte po testu u posudi. Koristite štapić za jelo ili čačkalicu kako bi preliv bio estetski prijemčljiv.
- Pecite: Pecite 25-28 minuta – ili dok ivice nisu čvrste, a unutrašnjost i dalje mekana.
- Pustite da se ohladi: Pospite so preko brownie-ja od banane i pustite da se ohladi u potpunosti. Kako se ne bi dodatno pekli u posudi u kojoj su bili, brownie-je stavite u drugu posudu ili na stalak. Pustite da se ohlade – minimum tri sata.
- Isecite: Kada se ohlade, izvadite ih i isecite na komade. Servirajte na sobnoj temperaturi ili individualno podgrejte parčadi.
Foto: Teak and Thyme / Instagram (@teakandthyme)