Brownie sa bananom i puterom od kikirikija je ultimativna poslastica – imamo recept
Brownie sa bananom i puterom od kikirikija je ultimativna poslastica – imamo recept

Brownie sa bananom i puterom od kikirikija je ultimativna poslastica – imamo recept

Čoko brownie postao je sinonim za čokoladni raj.  Oni pružaju neodoljivu kombinaciju mekoće, sočnosti i intenzivnog čokoladnog ukusa. Poslednjih godina doživljavaju pravu renesansu, te poslastičari eksperimentišu sa raznim ukusima i oblicima ovih neodoljivih kolača. Stoga, odlučili smo da vam predstavimo recept za nešto drugačiji brownie – sa bananom i puterom od kikirikija. Tekstura je jednostavna, a harmonija ukusa je definicija hedonizma. Najbolje od svega je to što je lak za pripremu. Food blogerka Gail, poznatija kao kreatorka bloga teak & thyme nas uči ovom receptu.

@teakandthyme
@teakandthyme

Sastojci:

  • 2 zrele banana
  • 1 jaje
  • 100g kakao praha
  • 1 kašičica kafe
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 225g putera
  • 350g belog šećera
  • 300g crne čokolade, izlomljene na komade
  • 180g brašna
  • 100g kikiriki putera

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Posudu obložite papirom za pečenje. U velikoj posudi (u kojoj ćete ujedno i mešati sastojke) zgnječite banane viljuškom. Dodajte jaje i promešajte dok se ne dobije homogena smesa. Zatim, dodajte kakao prah, kafu, prašak za pecivo, so i vanilin šećer. Opet promešajte dobro i ostavite sa strane. U malom tiganju na slaboj vatri istopite puter, šećer i crnu čokoladu. Mešajte sve dok se šećer u potpunosti ne otopi. Sipajte čokoladu u posudu sa bananom, i mešajte dok se ta dva sastojka ne sjedine. Zatim, dodajte brašno i promešajte dobro. Sipajte smesu u prethodno obloženu posudu.

Puter od kikirikija sipajte u kesu sa zip zatvaračem. Ukoliko je puter previše tvrd, možete ga otopiti u mikrotalasnoj. Potom, isecite ćošak kese i počnite da prelivate kolač kikiriki puterom. Kada ste ceo kolač prelili puterom, vreme je da ga ispečete. Pecite nekih 25 do 28 minuta ili dok se ivice ne stvrdnu, a sredina ostane meka i vlažna. Kada kolač izvadite iz rerne, posolite ga (poželjno je da su krupnije mrve soli) i sačekajte da se malo ohladi pre nego ga odložite u frižider. Ostavite ga u frižideru barem tri sata. Brownie je spreman za serviranje. Isecite ga na manje delove. Najbolje bi bi bilo da ga servirate sa sladoledom od vanile, preko kojeg možete dodati još malo kikiriki putera. Uživajte!

Foto: Instagram @teakandthyme  / teak&thyme

Učitati još
Zatvori