Ovo je prvi podvodni restoran u Evropi – i izgleda nestvarno
Ovo je prvi podvodni restoran u Evropi – i izgleda nestvarno

Ovo je prvi podvodni restoran u Evropi
– i izgleda nestvarno

Na krajnjem jugu Norveške, u mestu Lindesnes, nalazi se objekat koji deluje gotovo apstraktno u pejzažu – delimično potopljen, bez suvišnih oblika, sveden do funkcije. Prvi podvodni restoran u Evropi simboličnog naziva Under otvoren je 2019. godine, a njegovu konstrukciju i ideju potpisuje arhitektonski studio snohetta.

Struktura je jednostavna. Betonski blok dugačak tridesetak metara spušta se preko pet metara ispod površine mora. Zidovi su projektovani da izdrže stalni pritisak talasa, pa i soli. Spoljašnjost je gruba, ostavljena da se prirodno menja, da zaraste u alge i školjke. Snøhetta time ostvaruje retku vrstu integracije – ne onu vizuelnu, već biološku. Objekat je konstruisan na kopnu, te je onda spušten u more. Upravo to mu daje preciznost industrijskog objekta i mirnoću podvodnog skloništa. Unutrašnjost je suzdržana – drvo, tekstil, kontrolisano svetlo. Veliki prozor dužine jedanaest metara otvara pogled u more, ne kao spektakl, već kao studiju kretanja i boje.

Arhitektura bez gestikulacije i estetika dubike

Ono što je zanimljivo jeste da je Under restoran koliko i istraživačka stanica. Tim morskih biologa koristi prostor za posmatranje života u okolnim vodama, sezonske promene i ponašanje riba. Na taj način, objekat ima dvostruku funkciju — ugostiteljsku i naučnu. Ta tačka susreta čini ovaj restoran važnim primerom kako arhitektura može biti istovremeno estetska i operativna.

Kuhinjom upravlja danski šef Nicolai Ellitsgaard. Njegov pristup je blizak ideji lokacije: sirovine su lokalne, sezonske i ograničene onim što okruženje može da pruži. Degustacioni meni se menja s vremenom i podnebljem; u osnovi su riba, školjke, alge i bilje s obale. Ellitsgaardov rukopis ne zavisi od forme, već od ritma prirode. Restoran Under je dobio Michelinovu zvezdicu već u prvoj godini, ali ta činjenica u kontekstu ovog mesta deluje sporedno. Ovde se kuvanje posmatra više kao produžetak pejzaža, manje kao scenski čin.

U svetu koji se oslanja na preterivanje, restoran Under funkcioniše kroz odsustvo gestova. Nema dramatike, nema vizuelnog šuma, nema potrebe da impresionira. Njegova tišina nije poetska, već logična – rezultat pažljivo kontrolisanog odnosa između materijala, prostora i konteksta. Podvodni prozor ne stvara iluziju nego realnost. Pogled u more u kom ne postoji spektakl, već stalna promena, nijanse sive, ritam talasa. U toj jednostavnosti leži i njegov značaj – objekat koji ne pokušava da govori o prirodi, već je pušta da bude prisutna.

Foto: Instagram (@underlindesnes)

Učitati još
Zatvori