Hypebeast biljka meseca: Nike AirMax Monstera deliciosa
Hypebeast biljka meseca: Nike AirMax Monstera deliciosa

Hypebeast biljka meseca: Nike
AirMax Monstera deliciosa

Sreda je, zalivamo isključivo naše hypebeast biljke. Ovog puta asortimanu zelenih prijatelja dodajemo i čuvenu kućnu dekoraciju – Monstera deliciosa. Veliki listovi nude dovoljno prostora da se njima poigramo, pa smo se mi odlučili da im utisnemo simbol Nike AirMax patika – duh! Zato je ona i naša biljka meseca maja.

Zvanično prozvana među botaničarima Monstera deliciosa, odmila je mnogi znaju kao Swiss cheese plant – švajcarskim sirom zovu je zbog prepoznatljivih rupičastih listova, nalik na listiće ove alpske vrste mlečnog proizvoda. Latinski naziv duguje upravo svojim grandioznim listovima, te visini koja može da dosegne čak 2 metra – ako je volite, pazite i zalivate, naravno. Inače je poreklom iz Centralne Amerike, pa se tako često sreće u tropskim šumama ove regije. Upravo u ovoj regiji, tačnije u Meksiku, mnogo je poznatija pod imenom costilla de Adán – u prevodu sa španskom, Adamovo rebro. Iako može delovati tako, nema nikakvih religijskih konotacija, već naziv duguje svom izgledu i načinu na koji se grana. Ipak, da nije slučajno prozvana baš tako govori i drugi deo latinskog imena (deliciosa), koji upućuje da su plodovi listova ove biljke jestivi.

Ipak, u kineskoj kulturi, Monstera deliciosa nije tek još jedna dekorativna biljka u domu. Osim što se veruje da je simbol dugog života, ova biljka važna je i feng shui ideologiji. Prema verovanju, Monstera služi kao prečišćivač energetskog prostora, te je posebno važno čuvati je u blizini prostorije u kojoj se priprema hrana.

Foto: Instagram (@originalrose)

Učitati još
Zatvori