Danski brend za dizajn nameštaja Carl Hansen & Søn osvaja ljubitelje minimalizma
Danski brend za dizajn nameštaja Carl Hansen & Søn osvaja ljubitelje minimalizma

Danski brend za dizajn nameštaja Carl Hansen & Søn osvaja ljubitelje minimalizma

Minimalizam kao pravac u uređenju enterijera, verujemo, nikada neće izgubiti svoje verne pobornike. Tako će ujedno i brendovi koji stvaraju u svrhu potpune elegantnosti nastaviti da kreiraju predmete, nameštaj i dekoraciju koja poseduje potpuno odsustvo pojedinih elemenata. Jednostavnost u življenju, ali i pronalaženje lepote u minimalnom dizajnu, poseban je način posmatranja sveta. No, nemojte misliti da su minimalistički komadi monotoni. O tome naime najbolje može da posvedoči brend  Carl Hansen & Søn koji gaju tradiciju dugu preko sto godina. Ovaj danski brend prepoznatljiv je širom sveta, a svoj najveći uticaj imaju u dizajnu nameštaja. Pored jednostavnog i minimalnog dizajna po kom su prepoznatljivi, iza njihovih komada nameštaja krije se mnogo više od od toga.

Svaki komad drveta je značajan

Kada je reč o dizajnu nameštaja, pogotovo prilikom izrade nameštaja koji predstavlja jednostavan element, materijali su ti koji igraju dominantnu ulogu. Tako je danski brend, još od svog osnivanja, okrenut potpuno prirodnim materijalima i održivoj proizvodnji. Njihove kolekcije su obično vrlo svedene, sa svega nekoliko jedinstvenih primeraka nameštaja, sam proces izrade datira po principima nekadašnje obrade drveta, a čtavom konceptu prethodi veliko iskustvo koje je prenošeno generacijski, sa kolena na koleno. Tradicija u izradi se nije menjala, ali u dizajnu jeste. Tako je ovaj brend savršen primerak modernog minimalističkog nameštaja. Prilikom izrade koristi se puno drvo koje je posebno obrađeno u njihovoj porodičnoj fabrici. O svakom komadu se vodi računa. To znači da se brend trudi da svaki deo drveta iskoristi bilo da je reč o nameštaju ili dekoraciji koja najčešće nastaje u svrhe očuvanja resursa. Ovaj danski brend ima i odličnu saradnju sa vlasnicima šuma i piljarama, što znači da zajedničkim snagama, odgovorno upravljaju resursima. Ukoliko na sve to dodate jedinstven minimalistički dizajn, nije li ovo priča koja zaslužuje svaku pohvalu?

Predstavnici kultnog danskog dizajna

Carl Hansen & Søn je brend koji živi na dizajnerskoj sceni više od jednog veka. Ova zaista duga tradicija uspešno se nastavlja do danas. Iako poseduju radnje u najvećem delu Evrope i glavnim državama Amerike, njihove komade nameštaja je veoma teško „ugrabiti“. Ovaj brend definitivno ima veliku popularnost, a spada i u jedne od ne tako pristupačnih brendova. No, ukoliko se osvrnemo na način poslovanja, verujemo da je i razlog za visoku cenu komada opravdan. Na kolekcijama rade vrhunski dizajneri nameštaja koji definitivno uspevaju da kreiraju poseban pečat koji brend poseduje godinama unazad, ali i da ga prilagode modernim tvorevinama. Tako su jednostavnost, elegancija, kvalitet u izradi i materijalima postali sinonim za njihov nameštaj.

Ukoliko želite njihov nameštaj za sebe, savetujemo da dodatno istražite celokupnu ponudu. Verujemo da ćete pri prvom pogledu na njihove komade uspeti da samislite svoj dom u maniru dizajna koji primenjuju. Njihov stil takođe može da posluži i kao dobra inspiracija za vaš dom.

Foto: CARL HANSEN & SØN // @carlhansenandson

Učitati još
Zatvori