Šta kažu dizajneri enterijera: Koje boje izbegavati?
Šta kažu dizajneri enterijera: Koje boje izbegavati?

Šta kažu dizajneri enterijera:
Koje boje izbegavati?

Kada je reč o uređenju enterijera, mnoge boje su uvek dobrodošle. Neke se menjaju sa trendovima, a postoje i one koje bi uvek trebalo izbegavati, kažu stručnjaci. Upravo one su tema. Verovali ili ne, neke boje mogu enterijer da učine manje atraktivnim. Verujemo da je mnogima ova tema veoma interesantna, te vam sada donosimo boje koje su od strane inostranih dizajnera enterijera ocenjene kao potpuni promašaj.

Ciklama

Ciklama možda može izgledati inovativno kada je reč o modi. Međutim, u našoj lifestyle rubrici ona ne može nikako da pronađe svoje mesto pod suncem, posebno kada je reč o enterijeru. Ova boja ima tedenciju da zatvori prostor i loše se reflektuje. Kompatibilna je sa veoma malo ostalih nijansi u spektru boja. Ukoliko ipak posedujete ovu nijansu u svom domu i želite da je zadržite, dizajneri savetuju da je kombinujete sa različitim nijansama ove boje.

Crvena

Ukoliko je previše zastupljenja, crvena može da donese više štete nego koristi. Crvena boja je takođe jedna od nijansi koja sužava prostor. Međutim ona može izazvati i određen osećaj. Naime, crvena je veoma agresivna nijansa za oko, te ukoliko se upotrebi kao boja zida može izazvati i blagi napad panike ili uznemirenosti. Oni koji bi zaista voleli da primene crvenu boju u svom domu, neka ipak odaberu bordo. To je jedan od načina kako možete stvoriti miran ambijent.

Srebrna

Srebrna boja u enterijeru može se uvek primeniti u vidu dekoracije. Međutim ono što bi definitivno trebalo izbegavati jeste srebrna boja zidova, nameštaja, tepiha i svega što zauzima vodeću ulogu u prostoriji. Ukoliko želite da olakšate sebi, opremite prvenstveno svoju prostoriju glavnim elementima, a srebrnu dozirajte u odnosu na njih. U svakom slučaju, zlatni komadi dekoracije su i ove sezone popularniji od srebrnih. No, ukoliko ste ipak pobornik srebrne na spram zlatne, poslušajte naš savet i pažljivo dozirajte.

Jarkožuta

Kod jarkožute boje efekat na emocije koje izaziva je veoma sličan kao i sa jarkocrvenom. Ova boja može biti neprijatna za oko. Sa druge strane, veoma se teško kombinuje. Jarkožuta boja najčešće se koristi pri uređivanju sobe za decu. To je takođe jedini slučaj u kom bi ova boja mogla da posluži. Čak i tada preporučujemo limunžutu ili svetložutu boju radi opšte prijatnosti.

Bela

Bela boja je veoma zahtevna kada je reč o uređenju enterijera. Ukoliko želite svoj dom da oplemenite svetlim bojama, predlažemo vam da posegnete za bojom slonove kosti, nijansama nude, ili nijansama sive. Potpuno bela boja može delovati monotono a sa druge strane je veoma zahtevna za održavanje. Dom takođe može delovati veoma hladno a u ekstremnim slučajevima i monotono.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori