Jednostavni trikovi za bolje osvetljenje u kupatilu
Jednostavni trikovi za bolje osvetljenje u kupatilu

Jednostavni trikovi za bolje
osvetljenje u kupatilu

Može se reći da je rešavanje izazova koje se odnosi na osvetljenje u kupatilu jedna od ključnih stvari kada je reč o uređenju enterijera. Nova arhitektonska rešenja poslednjih godina veoma često ne uključuju i prozor u kupatilu. Nedovoljno prirodnog svetla ili potpuno izostajanje istog, kao i svetla na adekvatnim mestima – mogu uticati kako na vizuelni izgled, tako i na jačinu i kvalitet osvetljenja u kupatilu.

Pomoću jednostavnih trikova, dodavanjem izvora svetlosti na manje očekivanim mestima ili bolje pozicioniranje osvetljenja značajno može da doprinese kompletnom ambijentu. Donosimo vam nekoliko praktičnih saveta.

  • Osvetlite pod


Koliko često ste imali prilike da primetite podna svetla u kupatilu? Verovatno retko. Ovaj princip rasvete još uvek nije postao trend i kod nas, ali je svakako jedan od potencijalno najboljih načina da unesete dodatno osvetljenje.

Pozicioniranje i prigušenost ovog svetla može da doprinese ambijentalnom doživljaju, a svakako može biti od koristi u večernjim satima ili tokom noći. Osim toga, dodavanjem ovakvog osvetljenja vaš prostor će izgledati otvorenije.

  • Osvetljenje iza ogledala


Sada dolazimo do trenda koji vlada u uređenju kupatila koji zapravo i te kako ima i svoju praktičnu stranu. Svetlo iza ogledala (bilo koje veličine i oblika) važno je iz dva razloga. Prvi je taj što ćete na taj način moži najbolje da osvetlite svoje lice, a drugi zato što pozadinsko osvetljenje iza ogledala otvara vaš prostor i doprinosi širenju svetlosti u vašem kupatilu.

  • Pozicioniranje rasvete 


Jedno od ključnih pitanja koje se javlja prilikom uređenja kupatila jeste kako da rasporedimo sijalice. Odgovor je veoma jednostavan – svetlo bi trebalo da stoji u visini vaše glave. Kada malo bolje razmislimo, ovaj princip postavke svetla ima veoma veliki značaj kada je reč o našem doživljaju osvetljenosti neke prostorije.

  • Velika ogledala 


Ukoliko imate prostora u kupatilu, a nemate prirodni izvor svetlosti, jedan od načina kako da prostorija bude više osvetljenja je dodavanje većih dimenzija ogledala. Ogledalo reflektuje svetlost i vizuelno doprinosi osećaju da je kupatilo veće. Velika ogledala možda nisu toliko praktična zbog toga što ih je teže održavati. Međutim, osvetljenje u kupatilu će bitni bolje uz ovaj trik. Nakon malih trikova velikih majstora, ostaje vam još da odaberete dobru dekoraciju za vaše kupatilo.

Foto: @bathroomdesing; @trending_bathroom; @comfortodesing; @prioritibuilder; @karolanne.designstudio; @mar_designers; Pexels.

Učitati još
Zatvori