Kada nameštaj postaje umetnost: Donosimo sve o čuvenoj Gufram Pratone stolici
Kada nameštaj postaje umetnost: Donosimo sve o čuvenoj Gufram Pratone stolici

Kada nameštaj postaje umetnost: Donosimo sve o
čuvenoj Gufram Pratone stolici

Dizajn enterijera podrazumeva jasnu estetiku i neprikosnoveni umetnički izraz, a mi se u još jednoj lifestyle avanturi upoznajemo sa komadom nameštaja koji predstavlja idealnu simbiozu (ne)praktičnosti i nadrealističke vizije. Reč je o Gufram Pratone stolici koja neodoljivo podseća na travu predimenzioniranih razmera. Ovaj dizajn takođe predstavlja iskorak koji je bio neophodan enterijerskoj sceni čineći se umnogome inkluzivnijom.

Gufram je italijanski proizvođač nameštaja, a Ceretti, Derossi i Rosso dizajnerski tim koji stoji iza genijalnosti Pratone grass chair modela. Oni su arhitekturu i dizajn tumačili kao metodu učestvovanja u društvenim i političkim izazovima tog vremena. Njihov rad je dobio obrazovnu, društveno-političku i kulturnu funkciju, pa su 1972. godine pozvani da budu deo na izložbi organizovanoj u MOMA u Njujorku pod nazivom Italy the New Domestic Landscape.

Ceretti, Derossi i Rosso

Pratone stolica je idealan dizajnerski komad koji vam neće nadomestiti nedostatak praktičnosti, ali će svakako podići enterijer na viši nivo iskustva. Iako na (u?) grass chair komadu možete da sedite, svakako nije primarna funkcija. Dizajnerski tim Ceretti, Derossi i Rosso deo je korporacije Gufram koja se od svojih početaka oslanja na avangardni, konceptualni, pomalo satirični dizajn isnpirisan pop-artom.

Takođe se oslanjaju i na nekonvencionalnu upotrebu industrijkih materiajala, a saradnja sa istaknutim arhitektama i dizajnerima, kao i celokupna ideologija iza kompanije doprinela je oblikovanju enterijerske estetike šezdesetih godina.

Gufram Pratone is a piece of art

Pratone Lounge stolica predstavljena je 1966. godine, a inspirisana i modelovana prema velikom komadu trave i svaki deo je ručno izrađen i ofarban posebnim premazom. Ovaj komad je neizostavan deo istorije dizajna nameštaja, a Gufram Pratone nalazi se u Basa Vintage ponudi.

Foto: Instagram (@basa_vintage)

Učitati još
Zatvori