Journal finds: Koji cvetni aranžmani su u trendu ovog proleća
Journal finds: Koji cvetni aranžmani su u trendu ovog proleća

Journal finds: Koji cvetni aranžmani
su u trendu ovog proleća

Savremeno društvo nas je naučilo jednu stvar – povod za cveće ne mora (i ne treba) nužno da postoji. Buket cveća, smislen ili neobavezan, postao je deo naše svakodnevnice u vidu dekoracije, osvežavanja i ulepšavanja prostora.

 

Malo malo pa nam iskoči editovan video savršenog osvetljenog stana, gde neko sasvim spontano stavlja sveže cveće u vazu, uz obavezan caption sundaying, ili nešto tome slično. Dakle, cveće je poželjno uvek, ali ipak obeležava i neke posebne datume kada je, takoreći, običaj da se daruje dragim osobama.

Cvećara na Cvetnom Trgu

Danas kao povod imamo Dan žena, a kako se on bliži mi smo potražili inspiraciju za cvetne aranžmane na adresi beogradske cvećare Merci. Koincidencija je (ili možda i ne) da se ovaj lokal nalazi baš prekoputa Cvetnog Trga, a mi smo jednog lepog popodneva imali prilike da svedočimo pravljenju buketa, što se kaže, na licu mesta.

Kako je poslednjih par godina trend što neobavezniji cvetni aranžman, nalik onom poljskom, postoje i oni koji kada je cveće u pitanju vole klasiku. Kada birate buket, jako je bitno da se vodite time kome ga kupujete, i da možda lične preferencije ostavite po strani. Kao i kod klasičnog poklona. 

Koraci pri biranju buketa koje treba da sledite

Dakle, dinamika je sledeća: kada stignemo u cvećaru prvi korak je izaberi cveće koje je najsvežije. Kada to čekiramo, sledeći korak je izaberi cveće koje te podseća na osobu kojoj ga kupuješ. Mnogi se odluče za gotove bukete, što zbog manjka vremena, što zbog manjka kreativnosti. I to nije greška. Medjutim, uvek je super kada se buket personalizuje, jer je pravljenje cvetnog aranžmana prava mala umetnost. You gotta trust the process.

 

cvetni aranžmani
cvetni aranžmani

Ljubazno i profesionalno osoblje, na čelu sa vlasnicom Jovanom, strljivo nas je sprovelo kroz proces odabira cveća shodno njegovoj nameni. U ovom periodu buketi bi trebali da budu laganiji, prozračniji, sa što više pastelnih tonova, tako da jarke, takozvane zimske boje, ovaj put ostavljamo po strani.

Što je više zelene dekoracije, to će buket delovati svežije i bogatije, a celofane smo ostavili u nekoj drugoj dekadi. Za kraj, posebnim mirisima naprskamo karticu sa posvetom, i buket je spreman za isporuku.

cvetni aranžmani
cvetni aranžmani

Trendovi boja kada su cvetni aranžmani u pitanju

Kako svetski eksperti tvrde, divlji buketi su i dalje the thing, a kako je Pantone boja godine Viva Magenta poigrajte se sa ovom nijansom (u pratnji dosta zelene). Neka predviđanja su i da će boja lavande biti popularna boja u 2023. godini, a u posebnim krugovima je ova nijansa dobila i zvanično ime: Digitalna lavanda. Ovaj trend se svakako uklapa u naše pastelne tonove koje smo odabrali za Journal osmomartovski buket.

Cvećara Merci nalazi se u Njegoševoj ulici, na broju 6.

cvetni aranžmani
cvetni aranžmani

Foto: Maja Mijatović

Učitati još
Zatvori