Blue mind theory: Kako boravak pored vode utiče na naše mentalno zdravlje?
Blue mind theory: Kako boravak pored vode utiče na naše mentalno zdravlje?

Blue mind theory: Kako boravak pored vode
utiče na naše mentalno zdravlje?

Mnogi od nas dobiju osećaj mira i spokojstva jednom kada se nađu pored vode. Bilo da se nalazimo pored mora (koje smo sigurni da je svima najomiljenije), jezera, ili reke, osećaj koji dobijemo je neretko smirujuć. Ukoliko ste se nekad pomislili i pitali zašto je to tako, verovatno je odgovor koji vam je prvo pado na pamet taj da priroda čini svoje. Ili da je razlog tome taj što boravak pored vode vezujemo na srećne uspomene sa odmora. Ipak, nauka je otkrila da postoji dublji razlog za ovu privlačnost koju imamo prema vodi. Zove se teorija plavog uma i govori o tome da boravak pored vode ima razne benefite po naše mentalno zdravlje. U nastavku teksta saznajte koji su.

Teorija plavog uma

Teoriju plavog uma razvio je dr. Volas J. Nikols, koji je posvetio više od dve decenije istraživanju o tome kako boravak pored vode utiče na mentalno zdravlje. Naime, naše telo proizvodi hemijsku reakciju jednom kada se nađe pored vode. Prema Nikolasu, plavi um je blago meditativno stanje koje karakteriše mir, spokoj, jedinstvo i osećaj opšte sreće i zadovoljstva životom u trenutku. Inspirisano je vodom i elementima povezanim s vodom.

Boravak pored vode – benefiti po mentalno zdravlje?

Nedavno je teorija plavog uma postala veoma popularna na društvenoj mreži TikTok, a hešteg #bluemindtheory ima čak 15 miliona pregleda. Video kreatorke @ronjaedsmo na ovu temu postavlja pitanje – da li ste se ikada zapitali zašto se osećate bolje kada ste blizu okeana? Kao što smo i rekli, naučno je dokazano da voda ima brojne benefite po naše mentalno zdravlje. Prema teoriji plavog uma, voda smanjuje osećaj stresa i anksioznosti. Pomaže nam da se osećamo prizemljeno i prisutno, poboljšava san i podiže ukupno blagostanje.

Vodeni prizori i zvukovi poput talasa koji udaraju o obalu ili brze reke dobri su za smanjenje kortizola, odnosno hormona stresa u telu. Sa nižim nivoom kortizola u organizmu, rezultat može biti smanjena anksioznost i povećanje osećanja mira. Takođe, plavi prizori mogu osloboditi neurotransmitere kod ljudi koji imaju srećne uspomene i pozitivne asocijacije na vodu. Naime, ukoliko srećne uspomene vezujete za odmor i vreme provedeno na nekom mestu pored mora, jednom kada vidite vodu podiže se nivo endorfina u vašem organizmu, što automatski podiže raspoloženje.

Kako biste postigli plavi um, nije vam nužno potreban odlazak na more. Ponekad sve što vam treba je 20 minuta pored reke, fontane ili brz skok u bazen da biste osetili iste efekte. Kada imate pogled na bilo koju plavu površinu, trebalo bi da se osećate srećnije i vedrije.

Učitati još
Zatvori