Biljke koje je skoro nemoguće „ubiti“
Biljke koje je skoro nemoguće „ubiti“

Biljke koje je skoro nemoguće
„ubiti“

Brz tempo života dovodi do toga da imamo malo vremena da se posvetimo sebi i svom domu, a čini se da za sada biljke najviše ispaštaju zbog toga. Mnogo biljaka uvenulo je zbog nemarnosti što nas je navelo na to da promenimo kurs i odaberemo one koje je skoro nemoguće „ubiti“. Ukoliko se suočavate sa sličnim problemom, pogledajte koje su to biljke najbolje za vas i vaš dom. Do tada, potrudite se da one koje već posedujete sačuvate uz par saveta o kojima smo ranije imali prilike da pišemo.

Gvajanski kesten ili Pachira

Ova biljka poznata je još i kao stablo novca koje bi trebalo da privuče prosperitet na ovom polju u vaš dom. Sa druge strane, važi za jednu od onih koje se veoma lako održavaju. Otporni listovi i jaka stabljika pomoći će vam u borbi da je sačuvate od svoje neodgovornosti. Ako uspete da je održite u životu (što smo već ustanovili da nije teško) biljka može da vam naraste i do metar.

Želeli ste visoku biljku koja je ujedno izdržljiva, Pachira se možda snađe u vašem domu. Pazite kako je zalivate, njoj ne treba mnogo!

Juka ili Yucca

Tropska biljka koju možete slobodno zaboraviti da zalijete, a da ona ujedno uvek izgleda sveže. Pored praktične upotrebe, vašem prostoru ponudiće malo letnje atmosfere tokom svih godišnjih doba. Ova biljka poznata je još i kao biljka života, zbog čega se nadamo da njen drugi naziv opisuje i njenu izdržljivost.

Na stranu sve, mislimo da njenu otpornost najbolje potvrđuje to što postoji oko 2000 godina. Razmislite i o ovom predlogu pri kupovini.

Begonija

Ova biljka definitivno pripada grupi onih koje ne zahtevaju intenzivno i redovno zalivanje. To je ujedno njen najveći benefit. Cvetaće vam tokom čitave godine, a najviše ćete je voleti zimi kada se najmanje zaliva. Ukoliko je budete održavali pravilno, Begonia može i da vam procveta. Uzgaja se u zatvorenom tokom hladnijih dana, a s obzirom na to da je tropskog porekla tokom proleća i leta možete je slobodno držati i napolju, u bašti ili na terasi.

Asparagus ili paprat

Ukoliko ste osoba koja često menja mesta biljkama i ima tendenciju da redovno preuređuje svoj prostor, Asparagus je biljka za vas. Ovoj vrsti paprati nije potrebno mogo svetlosti što znači da je možete staviti u svaki kutak vašeg doma. Paprat je još jedna biljna vrsta koju je zaista nemoguće ubiti što samo može da znači da ste možda upravo pronašli savršenu biljku za sebe.

Trnova kruna

Ukoliko volite cvetne biljke a ujedno ne znate kako da se starate o njima, Trnova kruna je predlog koji imamo za vas. Stablo ove biljke je okruženo trnjem, a njeni cvetovi važe za jedne od najlepših koje možete uzgajati u zavorenom prostoru. Ova biljka zauzima i posebno mesto u pravoslavnoj religiji jer simbolizuje trnovu krunu koju je po verovanju nosio Isus.

Sanseveria

Kraljica izdržljivosti jeste upravo Sanseveria. Ova biljka može da izdrži i u uslovima manje sunčeve svetlosti ali i manjka vode. Savršena je za sve one koji imaju zauzet dnevni raspored i zaista ne znaju da se staraju o biljkama. Sanseveria ima i lepo značenje, a veruje se da može privući osam najvećih vrlina. Poznata je još i pod nazivom biljka zmija zbog izgleda koji podseća na ovu životinju, ali nije otrovna.

Po feng šuiu ova biljka ima veoma jaku odbrambenu energiju,  zato dobro birajte gde je stavljate. Jugoistočni, južni i istočni uglovi su mesta na kojima biste je možda želeli.

Foto: Pexels, @no_garden_; @tuneltaro.

Učitati još
Zatvori