Pet grešaka koje pravimo pri uzgoju biljaka 
Pet grešaka koje pravimo pri uzgoju biljaka 

Pet grešaka koje pravimo pri
uzgoju biljaka 

Većina nas zaista voli biljke i želeli bismo da kad ih dovedemo u dom one tamo ostanu što duže. Naravno, srećne, zdrave, velike i zelene. Ipak, ponekad to nije toliko jednostavno. Često možemo čuti da i najboljim biljkoljupcima neke vrste jednostavno ne uspevaju. Česti su i slučajevi da uspevamo ubiti biljke koje je gotovo nemoguće ubiti. Pa šta se onda dogodi? Ne brinite. Nije zbog vaše “roditeljske nesposobnosti”, već se problem verovatno krije u nekim greškama koje nije jednostavno otkriti na prvu. Ponekad je i do same biljke i nekih faktora na koje ne možete previše uticati, a ponekad je i malo do vas. Ovo je pet grešaka koje radimo pogrešno pri uzgoju biljaka.

Biljke koje je nemoguće ubiti

Često čujemo pojam “biljke koje je nemoguće ubiti” no mnogi od nas barem su jednom u životu dokazali suprotno. Istina neke biljke su otpornije od drugih i stvarno ih treba toliko zanemariti da bi vam one vratile suvim, žutim ili uvelim lišćem. Neke od njih su aspidistra, zamija, razni puzavci, sukulenti i kaktusi. No, iako im treba minimalno vaše ljubavi/sunca/vode, svejedno možete totalno pogrešiti s uslovima, a one će vam onda i pokazati. Ako vam se dogodilo da ste ubili i neku od najotpornijih biljaka zapitajte se da li radite nešto od ovoga pogrešno.

Neodgovarajuće saksije

Svi mi barem smo jednom pogrešili zasadivši biljku u saksiju koja nam je odgovarala vizualno, a za biljku je ona bila prava katastrofa. Najčešće se problem pojavljuje ukrasnim saksijama, koje izgledaju lepo, ali nisu funkcionalne jer naprimer nemaju rupice na dnu, koje su ključne za pravilan odvod. Te rupice su važne, pogotovo početnicima, jer omogućavaju i zalivanje odozdo, što definitivno može pomoći dok ne ulovite ritam zalivanja koji je potreban vašoj biljci. Odlično rešenje su plastične saksije s rupama u kojima su vaše biljke došle (ili u koje ste ih presadili), a njih onda ubacite u ukrasne saksije kakve poželite. Win-win situacija.

Višak ili manjak vode

Svi znamo koliko je voda presudna za pravilan rast i razvoj biljka. Svi znamo i da je nekad previše brige i zalivanja pogubno za naše biljke. Stvarno je uvek bolje da biljka ima manje vode, pa da je dolijete nego da je pretopite i da joj istruli koren. Ove manje zahtevne biljke stvarno će preživeti sa zalivanjem 1 u dve nedelje, a one za koje niste sigurni zalivajte jednom nedeljno. Važno je proveriti da li je zemlja suva, saksija lagana (znači da je biljka žedna) ili je još zaliha postojana. Razdvojite Ih na one kojima je potrebno više vode i na one kojima je potrebno manje, da lakše upamtite. Stavite im tanjiriće i u njih nalijte vode i stavite saksiju da biljka upije koliko joj treba.

Nametnici

Često donesemo biljku s problemima. Uši i razni nametnici mogu vašoj biljci dugoročno štetiti, a ono što je najgore je to da može zaraziti i druge biljke. Zato je važno pravilo pri dovođenju nove biljke u dom da je na nekoliko dana odvojite od ostalih. Ostavite je da tako miruje u uslovima koji su optimalni za njen razvoj. Zatim proverite listove i stabljike. Ako uočite uši ili bilo koje druge nametnike krenite ih tretirati ispravnim sredstvima (Biokill). Tek kada je biljka preživela šok selidbe, navikla se na novi prostor i očišćena je od nametnika, krenite razmišljati o njenom eventualnom presađivanju.

Previše svetla

Iako brojne biljke vole svetlo, malo koje istinski vole biti na direktnom suncu. Još ako ih postavite u blizini prozorske daske, opekotine su neizbežne. Ako možete birajte severne prozore, osunčana mesta u domu koja nisu na direktnom suncu. Ako pak biljke vole jako sunce pripazite da im osigurate dovoljnu količinu vode. I nikada, ali baš nikada ih nemojte zalivati ili dohranjivati po najvećoj vrućini. Biljke vole da dobiju vodu ujutru i uveče.

Pogrešna dohrana

Pronaći kvalitetnu i pravu dohranu za vaše biljke ponekad može biti puno teži posao nego se čini. Nekada su umetna gnojiva jednostavno prejaka za vrstu i veličinu vaše biljke i vrlo lako se može dogoditi da vam listovi propadnu od previše dohrane. Ono što je uvek preporuka je da što je više moguće koristite domaća gnojiva.Ostavite koru od banane preko noći u vodi i tom vodom zalijte biljke (dodajte i malo kore), koristite ljuske od jajeta takođe namočene u vodi (nikako slanoj). Ako niste od kućnih pripremanja, u biljnim apotekama potražite prirodno gnojivo. Odmah da vam kažemo nije baš prijatnog mirisa, ali vaše biljke će doslovno procvetati.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori