Hotel za insekte je sve popularnija pojava – a od sada ga možete videti i u Topčiderskom parku
Hotel za insekte je sve popularnija pojava – a od sada ga možete videti i u Topčiderskom parku

Hotel za insekte je sve popularnija pojava – a od sada ga možete videti i u Topčiderskom parku

Hotel za insekte je sve popularnija pojava u svetu, a razlog za to je vrlo jednostavan – oni privlače korisne vrste koje oprašuju biljke. Na taj način podstiču biodiverzitet, odnosno služe za povećanje populacije korisnih insekata. Takođe, hoteli za insekte doprinose kontroli šetočina u poljoprivrednom uzgoju, te smanjuju potrebu za hemijskim pesticidima.

A sada, Beograd je postao bogatiji za još jedan hotel za insekte. Ovaj, pomalo neobičan objekat, osvanuo je u Topčiderskom parku. Barcaffe na taj način želi da skrene pažnju na očuvanje biološke raznolikosti, a pravi primer za to je sve popularniji blend Barcaffe Espresso Flora. On se proizvodi uz poštovanje strogih etičkih i ekoloških standarda, odnosno bez bilo kakvih negativnih uticaja prirodu i lokalnu zajednicu.

Hotel za insekte @ Topčiderski park (Beograd)

Zahvaljujući različitim materijalima od kojih je sačinjen hotel za insekte, pčele, bubamare, leptiri i drugi oprašivači dobiće bezbedno mesto u kom će moći da borave i provedu zimu. Ipak, u periodu kada je toplo, u ove konstrukcije najviše svraćaju pčele kojima nisu potrebna velika gnezda u smislu socijalne organizacije. To znači da sasvim bezbedno mogu da se posmatraju izbliza. Upravo to predstavlja još jednu vrednost ovih korisnih objekata.

Na ovaj način, Barcaffe espresso želi da podigne svest o značaju insekata. Nikola Mandić, regionalni menadžer za razvoj Barcaffe brenda, kaže da oni predstavljaju važnu kariku svakog ekosistema. Sa druge strane, sve teže pronalaze svoje stanište u prirodi. Zbog toga je doneta odluka da jedan ovakav primerak bude poklonjen Beogradu, i to sa ciljem skretanja pažnje na značaj biljnog i životinjskog sveta, a naročito na zelenim površinama urbanijih sredina.

Samim tim, premijum blend Barcaffe Espresso Flora deo je rastuće zajednice koja stvara bolju i zeleniju planetu. Marko Vukčević, voditelj prodaje za Barcaffe espresso u Atlantic grupi, kaže da je najveći pokazatelj za to je Rainforest Alliance. On predstavlja sertifikat saveza kišnih šuma koji promoviše ekološku odgovornost i podrazumeva pridržavanje niza propisa.

Plantaže i farme koje imaju Rainforest Alliance u potpunosti poštuju važnost očuvanja biološke raznolikosti, prirode i životinjskih staništa, kao i dobrobiti radnika i njihovih porodica. Ovaj žig na pakovanju dakle znači da je svako zrno sertifikovano. Osim toga, naša Flora pakovana je u ekološki prihvatljivu foliju, bez aluminijuma.

Stoga, svratite u Topčiderski park ovih dana da pogledate kako hotel za insekte radi u svom prirodnom okruženju i postanite deo Barcaffe Espresso Flora zajednice koja brine o ekosistemu.

Foto: Promo / Pexels @michaela-st-3448542

Učitati još
Zatvori