Beg iz grada: Vodimo vas u vinarije u blizini Beograda idealne za weekend trip
Beg iz grada: Vodimo vas u vinarije u blizini Beograda idealne za weekend trip

Beg iz grada: Vodimo vas u vinarije u blizini
Beograda idealne za weekend trip

Zadatak za ovu nedelju: makismalno iskoristiti miholjsko leto koje je najavljeno za dane pred nama. Upijati sunce što je više moguće. Isplanirati i uživati u vikendu koji dolazi. I sve to po mogućstvu uz čašu dobrog vina.

Stoga vas za današnji lokalni journey vodimo izvan Beograda, kako biste se malo odmorili od gradske vreve. Upućujemo vas u vinarije u blizini naše prestonice, idealne za ovonedeljni weekend getaway. Zaljubljenici u vina svakako će uživati u još jednoj priči o vinarijama koje obožavamo, a verujemo da će preporuka za kratki road trip biti korisna i onima kojima vino možda nije prvi izbor, ali zato hedonistički pristup životu i uživanje u prirodi svakako jeste.

@ateljevinasapat

A T E LJ E  V I N A  Š A P A T.

Kako samo ime definiše, Šapat je pre svega atelje koji na vino gleda kao na vrstu umetnosti. Stoga je i pristup vinima ove kuće, vinogradima, kao i samom ambijentu upravo takav – umetnički. Umetnički stil koji u isto vreme neguje tradiciju i poreklo, kvalitet vina, espertiza Šapat tima prilikom pažljivog kombinovanja vina sa ukusima iz kuhinje /  koja se u ovoj vinariji služe uz pet do sedam gangova / i neverovatan poged na Dunav su upravo elementi hedonizma koji su nas zaljubili na prvu.

 

@ateljevinasapat
@ateljevinasapat

Vinarija i vinogradi se prostiru na obroncima Fruške gore, u Novom Slankamenu na 70 kilometara od Beograda, na putu koji odvaja vinograde s jedne strane prema Bačkoj i Banatu, a sa druge prema Sremu. Vinarija je sastavljen iz tri celine, a sam eksterijer vinarije i podruma je velelepan, elegantan ali nimalo pretenciozan. Napravljen tako da na savršen način prezentuje zavidan estetski momenat usklađen sa trenutkom i prostorom na kom se nalazi, negujući lepote Vojodine kao takve.

@ateljevinasapat
@ateljevinasapat

Piroda koja je okružuje je nestvarana, a pogled na Dunav koji se pruža duž cele bašte je definitivno naš favorit kada je ova vinarija u pitanju. Stoga ne čudi da se veliki broj budućih mladenaca odlučuje da baš ovaj ambijent bude njihov place of choice za ono sudbonosno i najlepše DA!

 

@ateljevinasapat

/ / Š A P A T  V I N A. / /

Kada je reč o vinima ona su u ovom prostoru zauzela svoja mesta kao produkt i rezultat nerakidivih veza ljudi, zemlje i polodova prirode. Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscatni Rose… Ponuda vina u Ateljeu Šapat je veoma pažljivo birana. Stoga, u zavisnosti od svojih preferencija pitatajte za preporuku somalijera, a mi predlažemo da dozvolite da vas iznenade i da obavezno probate preporuke kuće.

Nas svakako jesu, pa kao neko kome Rose nikada ne bi bio prvi izbor u odabiru vina, Šapat Rose nas je svojim prefinjenim i neobičnim ukusom u kojem dominira obilje voćnih aroma zaljubio na prvi pogled / ili u ovom slučaju na prvi gutljaj /. Miris šumske jagode pomešan sa citrusom, potom grejpfrut i ruža koja mu daju momenat svežine, nežnosti, elegancije i života. Baš sve ono što tražimo u vinu / i u životu uopšte /.

@ateljevinasapat
@ateljevinasapat

Čarolija proizvodnje napravljena po posebnim recepturama. Kombinacija tradicije i elegancije. Priroda u svom punom sjaju. Osećaj mira. Pažljiva selekcija hrane i vina u kombinaciji sa ambijentom. Prosto ne čudi da se baš ova vinarija našla u izboru 11 najboljih mesta koje morate da posetite u Srbiji od strane CNN-a. S obzirom da nas i dalje drži onaj miris šumske jagode i citrusa mi potvrdno klimamo glavom i izgovaramo: I u našem!

V I N A R I J A  E D E N.

Svim zaljubljenicima u vino dobro poznata informacija je da putevi do naše srpske Toskane kreću iz Beograda ka jugu, tačnije via Vinskim putem do srca Šumadije. Lokaliteta koji bez premca poseduje impozantne površine sa nešto manje od 250.000 hektara vinogradskog rejona sa beskrajno plodnim zemljište bez koje koncept slow dininga nikad ne bi bio moguć. Kad na to dodamo da ujedno kruziramo kolima po najvećem vinskom rejonu u zemlji, shvatamo koliko mogućnosti i prilika nudi ovo parče gastronomskog raja.

Our newborn viticulture star u proleće 2021. godine otvorila je svoja vrata posetiocima i od tada nas ugošćava na obroncima Kosmaja i Bukulje u svojoj porodičnoj vinariji pod nazivom Eden. Tvrdimo da je ime apsolutno na mestu i da će vam to biti jasno već kada se budete blago uspinjali vinogradima ograđenim impozantnim čempresima ka srcu samog imanja – modernoj vili površine od skoro 1000 m2.

@vinarijaeden
@vinarijaeden
@vinarijaeden

W E L C O M E  T O  E D E N. 

Znajući koncept imanja na kom se celokupni proizvodni pogon kao i barik sala nalazi pod zemljom, dok se futuristička degustaciona sala nalazi na najvišoj tački poseda iz koje pogled neometano puca sa svih strana na 15 hektara vinove loze i stabla jabuka i četiri planine – neplanirano smo izustili samo well done porodici Stojisavljević na ovom autetničnom dragulju naše vinske scene.

Iste reči bismo uputili i Sonji Balgog. Arhitektici i idejnom tvorcu objekta vinarije, koja je maestralno odradila posao kada je u pitanju enterijer same Eden vinarije. Reći ćemo vam samo da ako pomislite da je eksterijer vinarije neuobičajan, da će vam za unutrašnjost vinarije Eden prvi utisak biti da ovako nešto još niste videli. Bar ne kad je u pitanju ponuda vinarija na domaćoj sceni. Kao i da biste se rado uselili u glavnu degustacionu salu koja je definitvno iz foldera interior inspo saved / if anyone ever asks /.

@vinarijaeden
@vinarijaeden

Enterijer je apsolutno clean i pročišćen. Upotpunjen sa it komadima nameštaja prizemljenim moćnim i oštrim tamnim granitom a ušuškanim orahovim drvetom, savršenim za ispijanje laganog i svežeg Sauvignon Blanc iz 2019. godine. Ili isprobavanje nečega nadsve nesvakidašnjeg kao što je millon 2018, desertno vino kuće Eden mirisa i ukusa jako zrelih smokava, izuzetne koncentracije, punog tela i slasti.

Ako vam otkrijemo i da je jelovnik i uparivanje sledova jela sa Eden vinima kreirao prijatelj kuće Vanja Puškar poznat u gastro svetu kao osnivača New Balkan Cuisine koncepta i glavnog kuvara restorana Iris i Tisa, da li uopšte ostaje i jedan razlog da ne pomislite – this place has it all?

Mi svakako jesmo.

@vinarijaeden
@vinarijaeden
@vinarijaeden
@vinarijaeden
@vinarijaeden

photo. Instagram

/ / @ateljevinasapat

/ / @vinarijaeden

Učitati još
Zatvori