Vinarija KOMUNA: Otkrivamo vam skriveno porodično imanje koje će vam oplemeniti dušu i telo
Vinarija KOMUNA: Otkrivamo vam skriveno porodično imanje koje će vam oplemeniti dušu i telo

Vinarija KOMUNA: Otkrivamo vam skriveno porodično imanje koje će vam oplemeniti dušu i telo

Isplanirajte beg iz grada na vreme. Obožavamo da iznova otkrivamo Vojvodinu tj. njene neotkrivene čarobne vinarije koje neguju tradiciju, porodičnu atmosferu, dobru hranu, netaknutu prirodu i pitkog vina, taman koliko treba. Ovakva mesta su lek za dušu i telo, a pored ispunjenog relex dana za pamćenje – rado im se opet vraćamo!

Vinarija KOMUNA je skriveno porodično imanje koje se nalazi u ataru sela Rivica, a njeni vinogradi na obali Borkovačkog jezera, na južnim padinama Fruške gore. U pitanju je domaćistvo koje je osnavala grupa ljudi koja se iskreno divi prirodi i njenim darovima. Kako oni sami kažu: „Svakog dana čvrsto stojimo na plodnoj zemlji obasjanoj suncem i vredno radimo na najraskošnijem od svih plodova prirode -pitkom, ukusnom i prefinjenom vinu. Priroda je tako htela da imamo svega
taman koliko treba.“

Vinarija KOMUNA u skrivenoj prirodi, svakodnevno neguje 20 hektara vinograda, i uživa u idealnom skladu sunčevih zraka i umerenih fruškogorskih vetrova. Posetili smo ovo čarobno lokalno mesto i donosimo vam njihovu priču.

Autentični sremski ambijent gde se istorija i tradicija neguju duže od dva veka

Vinarija KOMUNA je zapravo porodično imanje koje čine kuća, kafanica, vinski podrum i vodenica, i o svakom od njih se pričaju priče duže od dva veka. U ovom domaćinstvu se na svakom koraku prepliću ljudsko umeće i darovi prirode. Zato ne treba da vas čudi što u jednom trenutku možete da naletite na razigrane guske i patke, a već u drugom na jedinu vodenicu u Vojvodini koja je izgrađena još 1763. godine. Pored toga što smo odmah uočili koliko se ovde priroda poštuje, istovremeno se oseća duh tradicije koji se neguje i prenosi iz generacije u generaciju. Tako da nije čudo što vinarija KOMUNA u svojoj kafanici u autentičnom sremskom ambijentu od pre više vekova uz ognjište poslužuje prava starinska jela, koja su nastala od sastojaka koja se uzgajaju na imanju.

Ovde vas očekuju remek-dela koja nudi vinarija KOMUNA. Sa velikom ponosom bićete posluženi plodovima njihovog rada i imanja, vinom iz vinograda, rakijom iz voćnjaka, mesom od životinja iz njihovog slobodnog uzgoja, voćem, povrćem i sokovima iz njihove bašte ili okolne prirode. I sve što ćete probati u vinariji KOMUNA, poreklom je sa Fruške Gore.

 

Niko ne opisuje bolje domaće proizvedeno Komuna vino od ptica iz vinograda

Vinarija KOMUNA koja se nalazi na obroncima Fruške gore, na potezu između Iriga i Vrdnika, na 230 – 240 metara nadmorske visine pažljivo neguje rast svog vinograda. Kako sami kažu: „Od njega sve kreće i u njemu sve počinje“. Vinarija KOMUNA u svom vinogradu neguje posebno odabrane sorte: Chardonnay, Muscat Petit Grain, Viognier, rajnski rizling i Gewurytraimner od belih, a Merlot, Pinot Noir, Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon od crnih sorti. Posebno su ponosni na sedam hektara vinograda pod sortom Chardonnay, koji je u svojoj jedanaestoj godini sada u punoj zrelosti. Mada tu je i još jedan tajni sastojak njihoviog vinograda, njega ne čine samo rodni čokoti puni grožđa. Vinograd je i cvrkut fruškogorskih ptica, njihov let i njihova snaga. Njihove svračke, fazane, crvonorepke, drozdove i sove, slave ponosno na svakoj flaši, jer kako često napominju: „Niko ne zna našu Frušku goru kao oni. Niko ne opisuje bolje Komuna vino od ptica iz vinograda.“ Ukus svojih vina opisuju kao nežna, tajanstvena, zavodljiva, a mi kažemo u njihovom duhu – taman koliko treba.

 

Komuna tim čine umetnici igre ukusa i psiholozi

Komuna tim su domaćini koji su istrajni istraživači i neprestano se usavršavaju. Oni nisu samo veliki znalci njihovog grožđa, svakog čokota i tehnološkog procesa. Oni su pravi umetnici igre ukusa, ali i neprikosnoveni psiholozi koji poznaju karakter vina. I što je najlepše, baš kao i vino, sve su bolji kako godine odmiču. Mi smo imali priliku da se upoznamo sa mladim šarmantnim domaćinom Markom, koji nam je pored sofisticirano, nonšalantnog posluženja na trpezu doneo i kvalitetnu čašicu razgovora. Tako da smo posle ovog dana poželeli da pobegnemo od užurbanog gradskog života, i da postanemo deo njihove predivne komune.

Kako da postanete deo kluba Komuna?

Od srca vam prporučujete da i vi postanete deo Komune, a domaćini će vas rado ugostiti na njihovom imanju. A šta vas sve očekuje? Ovde ćete imati priliku da degustirate domača vina i rakije i štošta još šta nudi vinarija KOMUNA. Ovo je idealno skriveno mesto u Vojvodini gde vikendom u veselom ataru vas očekujete druženje sa opuštenim ljudima i pticama koje vole i da zapevaju. Imaćete priliku da obiđete celo imanje, posetite staru vodenicu, vinski podrum gde vina odležavaju u barrique buradima, a penušavci na šampanjskim stalcima. Proćićete i kroz vinograd KOMUNA koji ovde pretstavlja mesto za razmenu znanja, mesto gde vas priroda uči o sebi i svojim darovima i osobenostima. Baš tu u vinogradu raspoloženi domaćini će vam pričati o raznim vrstama vinove loze, o radovima u vinogradu, ali i klimi Fruške Gore. Kako dolikuje, u jednom trenutku sa domaćinima ćete preći sa reči na dela, i oni će vam pokazati kako se „degožira“ penušavac. Čak će vam otkriti kako se pravi cider od jabuke. Posle rada, red je da se odmorite i razonodite. Laganom šetnjom stižete do Borkovačkog jezera, a tamo ćete moći da uživate u odmoru na travi, dok slušate cvrkut ptica, a ako želite možete i da se okušate u pecanju.

 

Kako biste sa sobom poneli još nešto osim prijatnih sećanja, imaćete priliku da kupite KOMUNA vina ali i najlepše emocije ovog kraja upakovane u suvenire. Kako biste na vreme rezervisali svoje mesto pozovite broj pišite na mejl komunavinarija@gmail.com, na koji možete i da poručite njihova vina. Takođe vinarija KOMUNA vam nudi moderan način rezervacije mesta, pogledajte ovde slobodne termine kako bi mogli organizovano da planirate svoj idealni letnji beg iz grada.

I za kraj citiramo njihovu mantru: „Starom vodenicom teče novi život. To je trenutak za pamćenje. Trenutak koji čini svaku kap našeg vina, za kog kažu da je raskošno, ukusno, pitko i tajanstveno, taman koliko treba. U to ime, živeli!“ Komuna vinarija se nalazi: atar sela Rivica, 22406 Irig, Republika Srbija, a adresa za poštu je Mihaila Avramovića 15, 11000 Beograd

 

Učitati još
Zatvori