Journal mapa: Skrivene bašte Beograda
Journal mapa: Skrivene bašte Beograda

Journal mapa: Skrivene bašte Beograda

Skrivena i tiha mesta najteže se pronalaze, a svi znamo, a naročito oni koji žive u velikim gradovima, koliko nam je u nekim trenucima potreban mir i beg od gradske gužve. U potrazi za mestima koja se nalaze u centru grada, ali koja poseduju skrivene bašte, kreirali smo Journal mapu u rubrici Beograd.

LIFT

Oni koji često obilaze kultni deo grada koji okuplja najveći broj hipstera već su upoznati sa bašticama svakog od kafića/barova koji se nalaze na ovoj adresi. Nama lično omiljeni jeste Yugovinyl koji pored Zaokreta čini najhipi lokal u Cetinjskoj. Međutim, da li ste znali da nepravedno zanemareni LIFT ima izlaz na krov i baštu? Ukoliko je niste do sada primetili (zato što je skrivena) pravo je vreme da je otkrijete ove sezone.

Adresa: Cetinjska 16

Telma

Kod ovog mesta u Beogradu, sa lepom skrivenom baštom imate dve opcije – da ga posetite rano ujutru kada nema „žive duše“ ili da ga posetite uveče kada igla nema gde da se baci. Ko šta voli, nek izvoli. Sjajni kokteli, kvalitetna hrana, jazz muzika i nastupi brojnih DJ-eva čine ovo mesto dostojnim da se nađe na našoj današnjoj listi. Boho enterijer navešće vas da zaboravite da se nalazite u srcu Vračara.

Adresa: Mišarska 7

Topolska 18

Još jedno simpatično mesto na Vračaru ali potpuno drugačijeg duha od prethodnog. Ukoliko ste za ispijanje kafe sa porodicom u miru ili ste u potrazi za mestom za učenje i rad, Topolska 18 je mesto za vas. Oni koji znaju ovo mesto još od svog osnivanja, sigurno se sećaju da je ovo mesto bilo puno mladih urbanih ljudi. No, promenom vlasnika došlo je do promene ambijenta. Svakako, u njihovoj bašti moćete potpuno da se opustite, kao kod kuće.

Adresa: Topolska 18

Hyde park

Dakle, sada prelazimo na to šta se dogodi kada se spoje Londonski enterijer i Beogradski vajb? Tako je, Hyde park bar u Beogradu. Ukoliko ste ljubiteljšikenterijera, staklene bašte, fotogeničnih uglova, šta čekate? Ranijih godina Hyde park dozvoljavao je paunovima da se šetaju po njihovoj bašti.Da li će se tradicija nastaviti, ostaje nam samo da proverimo posetom ove jedinstvene staklene bašte sa nesvakidašnjim konceptom.

Adresa: Botićeva 1 / Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića 6

Thinkers

Murali na zidovima, izolovanost od buke, opuštena atmosfera – sinonimi su za Thinkers bar. Ovo je jedan od najboljih barova za sve ljubitelje pop kulture, ali i mesto sa dobrom gastronomskom ponudom u vidu dnevnog menija. Thinkers bar se posećuje u svim casual varijantama, bilo da ste sami ili u društvu. Kada je reč o njihovoj bašti ona je potpuno ograđena od ulice Dimitrija Tucovića što znači da ćete moži da se sakrijete od pogleda na saobraćaj i gužvu.

Adresa: Dimitrija Tucovića 3

Josephine

Prefinjenost = Josephine restoran-bar. Ovaj restoran u Beogradu može se okarakterisati kao novo mesto, s obzirom na to da je otvoren pre svega par godina, tačnije, pred proglašenje vandrednog stanja. Do danas, ovo mesto okuplja ozbiljne ljubitelje i poznavaoce gastronomije. Intimnija atmosfera u hjihovoj skrivenoj bašti u epicentru zbivanja, na Slaviji, potpuno će vas iznenaditi.

Adresa: Kralja Milutina 33

Madera

Za sam kraj, Madera. Kultni beogradski restoran sa jednom od najlepših bašta koja ima savršen hlad, mesto je koje okuplja sve ljubitelje dobre kuhinje. Odlična ponuda na meniju i okruženje Tašmajdanskog parka ovo tradicionalno dobro mesto čine još posebnijim. Zadržavši svoj nekadašnji šmek, ali za mrvicu moderniji, Madera je uspela da se istakne na mapi Beograda i zaista se predstavi gostima na boemski način.

Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 43

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori