Zašto rad od kuće utiče na san i kako sebi da pomognemo?
Zašto rad od kuće utiče na san i kako sebi da pomognemo?

Zašto rad od kuće utiče na san i
kako sebi da pomognemo?

Vreme pandemije većini ljudi poremetilo je uobičajen način života, a mnogim zaposlenima donelo nove uslove rada – rad od kuće. Takav način rada nekima se pokazao kao najbolja, a nekima kao najgora stvar koja im se može dogoditi.

Naime, iako rad od kuće pruža fleksibilnost i omogućava vam da rasporedite posao onako kako vama odgovara, jer nosite samo najudobniju odeću ili čak pidžamu, ne morate da se doterate za posao i da žurite da stignete autobus, ipak, home office nekima može biti mrskija opcija od svakodnevnog odlaska u kancelariju.

Ostanak kod kuće na prvu zvuči sjajno, no nakon dužeg izostanka uobičajene rutine mogli biste osetiti i mane ovog načina rada. Posao od kuće ne zahteva rano ustajanje, nema strogih pravila i određenog radnog prostora, ali traži dozu samodiscipline i motivacije.

Saveti kako poboljšati san

Sloboda kretanja i nedostatak strukture mnogima su poremetili dnevnu rutinu i uzrokovali probleme sa spavanjem. Posledice toga su pojava anksioznosti, teskoba, nedostatak motivacije, osećaj stresa i lošijo kvalitet sna.

Loš san može dovesti do poremećaja prehrane, debljanja i problema s hormonima. Jedan od tih hormona je i melatonin, poznat kao hormon spavanja koji telu govori kada treba da spava. Na njega utiče izloženost svetlu, ali i jasna dnevna rutina. Zato je važno stvoriti udobno radno okruženje i jasno odrediti pravila rada od kuće. Evo nekoliko saveta kako to možete postići.

Prvo, osigurajte svoj radni prostor. Kako bi rad od kuće bio produktivan potrebno je odrediti mesto na kojem možete neometano raditi. Dovoljno je imati radni sto i stolicu koja je pogodna za rad na kompjuteru.

Drugo, razmislite o tome da obavljate uobičajene jutarnje rutine kao da idete na posao. Takav  način ponašanja daće vam strukturu rada kao da ste u kancelariji.

Treće, napravite plan prema kojem ćete tačno odrediti koje su vaše radne obaveze i do kada one traju. Jasno odvojite vreme kada ste na poslu od privatnog vremena, a pauze koristite onako kao što biste ih koristili da ste u uobičajenom radnom okruženju.

I poslednje, nakon radnog dana osigurajte sebi redovan ciklus spavanja. Ako vam je teško da zaspite, pokušajte da se opustite kratkom vežbom, smanjite količinu svetla kojem ste izloženi uveče, a ako i dalje ne možete naći način kako da mirno utonete u san, pokušajte s Lunestil tabletama koje nude jedinstveno i inovativno rešenje za dobar noćni odmor.

U svojoj duo kapsuli s odgođenim oslobađanjem Lunestil sadrži kombinaciju moćnih i učinkovitih sastojaka. Spoljnšnost kapsula sadrži eterično ulje lavande i oslobađa se nakon gutanja, što vam omogućava da mirno i opušteno zaspite. Tek nakon što zaspite (sat vremena nakon uzimanja) oslobađa se druga, unutrašnja kapsula s ekstraktom pasiflore, vitaminom B6 i melatoninom i na taj način upotpunjuje učinak tablete.

Jedinstvena kombinacija ova četiri sastojka te optimiziran način oslobađanja komponenti iz kapsule, pomoći će vam da lakše zaspite, ali i uživate u mirnom i kvalitetnom snu tokom cele noći. Lunestil ne uzrokuje navikavanje, zavisnost ili pospanost nakon buđenja.

Foto: Unsplash, PR

Učitati još
Zatvori