Winter haircare: Sve što bi trebalo da znate o serumima za kosu
Winter haircare: Sve što bi trebalo da znate o serumima za kosu

Winter haircare: Sve što bi trebalo da
znate o serumima za kosu

Tajna svake dobre frizure krije se u zdravoj kosi. A, kako se bliži zima, kosa nam je sve češće suva, beživotna, naelektrisana i sklona pucanju… Kada odaberemo adekvatan šampon i balzam, naoružamo se heat protection sprejem i uljem za kosu, šta još možemo da učinimo? Ovde u jednačinu ulaze serumi za kosu

Serumi za kosu su poput magičnog eliksira koji hrani i hidrira dlaku, čineći je mekom, sjajnom i spremnom za hair styling poduhvate. Kroz ovaj članak, istražili smo čemu služe serumi za kosu, koje sve vrste postoje, kako se koriste, a izdvojili smo i Journal favorite.

Shiny hair secrets

Kosa je zaštitni znak, svedok individualnosti i stila svakog pojedinca. Kada je lepa i negovana, predstavlja ključ samopouzdanja. U beauty industriji, serumi su postali tajno oružje za negu kose i postizanje savršene frizure. 

Serum je tečni tretman koji se obično formuliše na bazi silikona. Obezbeđuje zaštitni sloj koji obavija kutikulu, zaglađuje ispucalu dlaku i reflektuje svetlost, tako da kosa deluje sjajnije, ali da nije masna. Dakle, ovaj magični eliksir, obnavlja strukturu kose i ističe prirodnu teksturu. Krajni rezultat je hidrirana, svilenkasta, sjajna kosa – osvežena bez otežavanja.

Pravi serum će vašoj kosi dati čvrstinu, elastičnost i ublažiće izazov sa naelektrisanim i neposlušnim pramenovima.

Kako odabrati adekvatan serum?

Bez obzira na tip kose koji imate – suvu, masnu, farbanu ili oštećenu – na tržištu sigurno postoji serum koji će zadovoljiti vaše potrebe. Raznolika ponuda seruma pruža rešenja za različite izazove, uključujući hidrataciju, zaštitu od toplote, obnavljanje oštećene kose i dodavanje sjaja. 

Kada birate serum za kosu, razmislite o tome kakav efekat želite da postignete. Na tržištu je dostupno mnogo različitih hair seruma, ali neke osnovne kategorije koje se izdvajaju su:

  • serumi za zaglađivanje
  • hidratantni serumi
  • serumi za zaštitu od toplote
  • serumi za rast kose
@dmitriewaevgeniya
  • Ukoliko imate izrazito suvu kosu, birajte hidratantne serume, a to su oni koji u sastavu sadrže ulja.
  • Ako imate problem sa naelektrisanom i neposlušnom kosom, birajte serum na kom je obeleženo anti-frizz, smoothing, ili nešto što ukazuje na zaglađivanje i smirivanje kose. Serumi koji zaglađuju mogu biti, ali nisu uvek na uljanoj bazi.
  • Za oštećenu i kosu sklonu pucanju, potražite serum na kom je označeno strenght, anti-breakage, protect, recovery – sve što ukazuje na oporavak i negu oštećene kose.
  • Ako je vaš izazov pak opadanje kose, ili perut, potražite serume zavedene kao scalp treatment. Kao što i sam naziv kaže, ovi serumi se ne nanose na kosu, već direktno na kožu glave.
  • Za zaštitu kose od toplote – na proizvodima je uvek naglašeno thermal/heat protection.
@laubsd

Pravilan način primene

Kako biste postigli maksimalne rezultate od proizvoda koji ste odabrali, važno je i da ga pravilno koristite. Kako biste pripremili kosu za serum, potrebno je da je prethodno operete. U zavisnosti od tipa seruma, na pakovanju je uglavnom naznačeno da li se nanosi na suvu ili mokru kosu. Ako je funkcija seruma lakše raščešljavanje ili za brži rast kose, nanosi se na mokru kosu. Ako je u pitanju serum za sjaj, nanosi se nakon sušenja. Ovo je važno jer ulja koja ulaze u sastav seruma često ne podnose toplotu. Pa ako uljani serum stavite pre sušenja, toplota fena i ostalih naprava za stilizovanje mogu dodatno oštetiti kosu.

Istinite nekoliko kapi seruma u šaku i protrljajte dlanove kako biste zagrejali proizvod. Zatim, ravnomerno rasporedite po krajevima i središnjem delu kose. Izbegavajte nanošenje seruma blizu ili direktno na koren kose, pogotovo ako vam je prirodno masna. Takođe, pazite da ne preterate sa količinom, kako je ne biste isprljali pre vremena. Serum za kosu uglavnom nije potrebno ispirati.

Journal Finds: Serumi za kosu

Garnier Fructis - grow strong anti-fall serum
serumi za kosu
Keune - Design Serum
The Body Shop - Ginger Scalp Serum
Ziaja - Argan & Tsubaki oils smoothing serum
serumi za kosu
Yves Rocher - Heat Protective Fortifying Serum
Yves Rocher - strenght serum
Olaplex - No. 9 Bond Protector Nourishing Hair Serum
Tigi - Bed Head Control Freak Anti Frizz Serum
Moroccanoil - Mending Infusion Styling Hair Serum

Foto: Instagram / angwells, amberpot_, dmitriewaevgeniya, laubsd, louisefollain

Lilly / The Body Shop / Yves Rocher / Numi Beauty

Pexels / Anete Lusina

Učitati još
Zatvori