Proverite da li se nalazite u situationship-u
Proverite da li se nalazite u situationship-u

Proverite da li se nalazite u
situationship-u

Situationship je izraz koji se koristi da opiše romantičnu ili seksualnu vezu koja nema definisane jasne granice ali ni obaveze. To je, kako bismo to još mogli da kažemo, savremeni koncept koji se pojavio kao odgovor na kompleksnosti savremenog upoznavanja. Tu su i način poimanja društva, sveta i generalno muško/ženskih odnosa. U situationship-u dve osobe mogu biti jedna sa drugom na način koji podseća na tradicionalnu romantičnu vezu, ali bez definisanih očekivanja ili dugoročne obaveze. Naravno, sve do momenta dok se isto i zvanično ne dogovore.

Dakle, možete izlaziti i ponašati se kao da su u tradicionalnoj romantičnoj vezi, ali da jedno od od vas dvoje, ili oboje, ne podležete tradicionalnim poimanjem iste. Dakle, pošto verujemo da ima onih kojima mnogo toga nije jasno, red je da pređemo i na konkretne primere. Izučili smo ovaj termin i sastavili listu stvari koja ukazuju da ste u situationship-u.

Pexels // Rina Mayer
Pexels // Rina Mayer

KLJUČNE KARAKTERISTIKE SITUATIONSHIP-A

  • Postoje stvari koje vam nisu jasne.  Situationship često nema jasne definicije i ponašanja. Danas je neophodno da razgovarate otvoreno o svojim željama i da jasno utvrdile da li ste u ozbiljnoj vezi ili samo povremeno izlaze sa drugom osobom. Koliko god vam ovo zvučalo čudno, bez jasnog dogovora nema ni jasnih obaveza i određenog ponašanja. Ako nema dogovora, moguće da i niste u pravoj vezi.
  • Čak i kad se dogovorite oko veze, ne znači da ste u vezi. Često nije jasno šta svaka osoba očekuje od veze. Dok jedna osoba može želeti dublju obavezu, druga može biti zadovoljna opuštenijim odnosom, tj. otvorenom vezom. I to su stvari koje morate da prođete posle nekog vremena. Ili odmah.
  • Karakter. Definitivno prvi pokazatelj može biti nečiji karakter. Ukoliko osoba ne deluje ozbiljno sa vama, verovatno ni na vezu ne gleda ozbiljno.
  • Ograničena odgovornost.  Situationship znači da ne postoji odgovornost za određene postupke kao što bi postojala u vezi. Kada primetite takvo ponašanje, to može biti još jedan znak.
  • Definitivno nema planova za budućnost. Dugoročno planiranje, kao što su razgovori o budućim ciljevima ili zajedničkom životu, uvek je odsutno u situationship-u. Ovakve veze obično se više fokusiraju na trenutni trenutak. Ovo takođe može biti i vaš najbolji odgovor.
  • Ekskluzivno ili ne? I situatioonship može biti ekskluzivan, ali nije ekskluzivna veza. Dakle, realno je da se viđate sa nekom osobom i da javno govorite da je ona bezobavezna veza ili otvorena veza. To je na kraju i najjasniji znak koji možete da dobijete.
Pexels // Rina Mayer
Pexels // Rina Mayer

ODRAZ EVOLUCIJE

Situationship može biti izazovan jer često nema strukturu i sigurnost koja dolazi s tradicionalnim, ozbiljnim vezama. To može definitivno dovesti do povređenih osećanja i emocionalnog stresa. Međutim, za neke ljude, „situationship“ pruža novi nivo slobode i fleksibilnosti koji odgovara njihovom trenutnom načinu života i ličnim preferencama.

Ključ za uspešnu spoznaju je definitivno otvorena i iskrena komunikacija. Obe strane treba da razgovaraju o svojim očekivanjima, granicama i željama. Na kraju, situationship je definitivno postao odraz evolucije savremenog pogleda na veze. Izgleda da pojedinci, posebno mlađe generacije, ponovno definišu šta znači biti zajedno u svetu punom opcija i različitih prioriteta.

Pexels // Rina Mayer
Pexels // Rina Mayer

Foto: Pexels // Rina Mayer

Učitati još
Zatvori