Kako si, ali stvarno? OK je biti tužan
Kako si, ali stvarno? OK je biti tužan

Kako si, ali stvarno? OK je biti tužan

Mnogi bi svoje psihološko stanje okarakterisali kao neprestan bol u grudima, oni drugi kao bol koji se proteže čitavim telom, a najviše se nakuplja u zglobovima. Tu su i oni koji bi rekli da im je teško da se nasmeju i da bi to radije preskočili kada bi mogli. Ali, postoje i oni koji svako veče pred spavanje razmišljaju o tome kako bi bilo dobro da ih više nema. Takve osobe se veoma lako prepoznaju i one su u većini slučajeva svesne sebe. Međutim, nalaže se pitanje kako im pomoći i kako oni sami sebi mogu pomoći? Mnogo psiholoških savetovališta i psihoterapeuta nudi besplatnu pomoć i podršku, ali postoji posebna platforma koju bismo izdvojili. Pre nego što pređemo na to, hajde da saznamo kako mladi u našoj zemlji razmišljaju kada je reč o momentima u kojima bi trebalo da se odluče na stručnu psihološku pomoć.

Unicef anketa o mentalnom zdravlju

Anketa o mentalnom zdravlju koju je Unicef sproveo u Srbiji pokazala je da bi 36% adolescenata prvo potražilo pomoć od roditelja. U krugu od 26 vršnjaka, samo 18% mladih bi se za podršku obratilo stručnjacima. Trećina njih i ne zna kako može da dobije psihološku podršku. A 37% anketiranih smatra da se stigma oko mentalnog zdravlja mora smanjiti kako bi se mladi podstakli da potraže pomoć.

Ovi, ne tako pozitivni, rezultati svedoče o tome da je mladima neophodna pristupačna, ali i sigurna zona, u kojoj mogu da razgovaraju sa stručnjacima na teme koje u težim slučajevima mogu biti pogubne. Svedoci smo porasta broja mladih koji se suočavaju sa mentalnim zdravljem. A koji, kao što i sama Unicef anketa pokazuje, najčešće prvo potraže pomoć od roditelja. To znači jedno – o mentalnom zdravlju mladih podjednako moraju biti informisani i njihovi roditelji koji ih mogu usmeriti na adekvatnu adresu.

mentalnog zdravlja

Platforma Svejeok.rs može biti pravi početak

Oni koji se trenutno suočavaju sa problemima mentalnog zdravlja i sami su svesni koliko njihovo stanje utiče na sve sfere njihovog života. Međutim, to nekada nije dovoljan motiv da se potraži pomoć. Ukoliko poznajete osobu za koju ste svesni da joj je potrebna stručna podrška u prevazilaženju problema, možda bi prvi korak mogla da bude platforma Svejeok.rs.

Ova platforma ima za cilj da razbije stigmu i svakome omogući razgovor o problemima mentalnog zdravlja sa kompetentnom osobom. Mladi uzrasta od 13 do 24 godina mogu da zakažu besplatno i poverljivo onlajn savetovanje u terminu koji im odgovara. Savetnik će ih pažljivo saslušati i pomoći da bolje sagledaju situaciju i dati savete kako mogu da prebrode neki problem. Ukoliko ipak mlada osoba oseti jaku potrebu da odmah razgovara sa nekim, u svakom trenutku može pozvati broj – 116111.

Tuga, strepnja i bol u grudima moraju biti okidač za hrabar korak koji se ogleda u tome da na vreme prepoznamo mentalne probleme. Potrebno je samo da priznamo sebi i drugima da nam je potrebna dodatna podrška.

mentalnog zdravlja

Šta se dešava ukoliko osoba nije (odmah) spremna na razgovor

Oni koji su se bar nekada suočavali sa problemima mentalnog zdravlja znaju koliko teško može biti otvoriti se nekome i razgovarati o stvarima bolnim temama. Nekada je potrebno dosta vremena pre nego što osoba skupi hrabrosti da se otvori nekome. Ukoliko ste trenutno vi ta osoba ili poznajete nekoga ko jeste, platforma Svejeok.rs obezbedila je i edukativan sadržaj na kom možete pronaći članke na temu mentalnog zdravlja.

Roditelji i saradnici mladih koji se suočavaju sa problemima, na platformi koju je obezbedio Unicef takođe mogu da pronađu edukativne članke koji mogu biti od pomoći kada je reč o radu i životu sa osobom koja se trenutno bori sa problemima mentalnog zdravlja.

Ovo je samo jedan od načina na koji možete sebe ili sebi dragu osobu podstaći na razgovor. Nema razloga da ćutimo o problemima – jedini pravi način da ih zaista rešimo je da o njima razgovaramo bez ustručavanja. Zaplovimo zajedno ka boljem mentalnom zdravlju.

mentalnog zdravlja

Svi mi ponekad imamo loš period. Ali kada nas neraspoloženje savlada, čak i tokom lepog i sunčanog dana, možemo se zapitati šta nije u redu. Prvo, važno je da sami sebe ne kritikujemo. Potpuno je u redu da se ne osećamo uvek dobro. Čak i tokom proleća kada se čini da svi drugi oko vas uživaju u lepom vremenu.

 

Foto: Unicef; Pexels

Učitati još
Zatvori