Ozvaničimo početak sezone lubenica: Ovo su njeni benefiti po zdravlje
Ozvaničimo početak sezone lubenica: Ovo su njeni benefiti po zdravlje

Ozvaničimo početak sezone lubenica: Ovo
su njeni benefiti po zdravlje

Mnogi od nas lubenice konzumiraju iz jednog prostog razloga – tu su da nas osveže tokom čitave letnje sezone. No, koje se sve pozitivne stvari kriju iza ove povrćke. Donosimo vam u nastavku pet osnovnih benefita koje lubenica ima na vaš organizam. Ujedno, savetujemo vam da, ukoliko do sada niste potražite svoju omiljenu lubenicu na obližnjim pijacama. Nama se čini kao da su ove sezone slađe nego ikada!

Najveći udeo aminokiseline citrulina

Aminokiseline citrulina su veoma bitne kada je reč o vitalnosti organizma. One imaju ulogu da kontrolišu kontrakcije mišića, što lubenicu čini povrćkom koju bi trebalo konzumirati nakon nekog težeg fizičkog napora. Naše telo ima tu jedinstvenu sposobnost da citrulin pretvori u aginin što doprinosi opuštanju krvnih sudova, a samim tim i boljoj cirkulaciji.

Bolje raspoloženje

Verovatno ste primetili da se posle jedne kriške lubenice već osećate bolje i pozitivnije. Sam ukus i osvežavajuće dejstvo koje lubenica poseduje definitivno doprinose tome. No, lubenica je povrće koje sadrži veliku količinu vitamina B6. Kao što ste možda već upoznati, ovaj vitamin deluje na proizvodnju seratonina i dopamina u mozgu. Što više lubenice, bolje raspoloženje. Sa povrćem bar ne možete da preterate.

Mršavljenje

Ove teze ste verovatno svi svesni, a to je da lubenica sadrži 90% vode od ukupnog svog sastava. Samim tim, možete da je konzumirate svakodnevno i da ne razmišljate o pojedenim količinama. Međutim, gore pomenuti citrulin koji se najviše nalazi u lubenici ujedno je i aminokiselina koja pomaže u sagorevanju masnoća. Takođe, lubenica još može da vam pomogne da smanjite nivo holesterola u krvi, zbog čega se preporučuje i redovna upotreba u ishrani tokom sezone.

Imunitet

Kao i svako voće i povrće i lubenica ima pozitivno dejstvo na vaš imunološki sistem. Prvenstveno, čini povrće koje ima visok nivo vitamina C. Kao što smo već istakli, pored vitamina C, tu je i vitamin B6 koji redukuje stres. Samim tim, vaš imunitet dobija podršku dva veoma bitna vitamina koja unosite prirodnim putem. Takođe, postoje studije koje su dokazale da lubenica može da umanji šanse nastanka raka. Likopen, glavni sastojak zadužen za prevenciju ove bolesti, može pomoći da se vaše telo očisti od toksina, a ćelije nahrane.

Zdrava koža i kosa

Poslednji, ali ne manje bitan razlog da uvedete lubenicu u redovnu ishranu. Lubenica poseduje veliku količinu beta-karotena ali i vitamina A koji su zaduženi za zdravlje kože i kose. Oba vitamina utiču na povećanje lučenja sebuma koji ima glavnu ulogu u kreiranju zdravog tena. Takođe, lubenica je sastavljena od velike količine vode što znači da redovnom upotrebom hidrirate svoj organizam, a time činite i da se ono vidi i spolja.

Za sam početak vašeg putovanja i upoznavanja sa čarima lubenice pripremili smo i jedan zdrav recept. Reč je o smutiju od lubenice koji će biti vaš saveznik tokom letnje setone. Ukoliko želite da saznate još više informacija na temu ishrane, pogledajte i naš gastro vodič Snežane Paučinac.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori