Kako sauna utiče na mentalno i fizičko zdravlje ali i lepotu
Kako sauna utiče na mentalno i fizičko zdravlje ali i lepotu

Kako sauna utiče na mentalno i
fizičko zdravlje ali i lepotu

Sauna i njene blagodeti su zapostavljene, ne samo u našoj zemlji nego i u svim ostalim. Posećujemo ih uglavnom kada su u sklopu hotela u kom odsedamo, kada odlučimo da posetimo spa centar ili u retkim prilikama kada nam je to zaista preporuka od strane lekara. Sauna, koliko god zapostavljena bila, ima velika pozitivna dejstva kada je reč o opštem zdravlju organizma, psihološkom aspektu svake ličnosti, a tu je i kozmetički efekat koji naša koža dobija.

Sve su ovo osnovni i šturi razlozi zbog kojih bi odlazak u saunu trebao da postane redovna navika. No, mi u nastavku objašnjavamo detaljno koji su to najznačajniji efekti saune.

Zdravlje

Već smo u samom uvodu istakli to koliko sauna može pozitivno da utiče na naše zdravlje. Međutim, koja su sve tačno polja njenog delovanja? Za sam početak, sauna ima veliku ulogu u opuštanju mišića tela. Naime, visoke temperature podstiču rast endorfina u našem organizmu koji pozitivno umanjuje bol. Takođe, toplota u sauni širi krvne sudove i samim tim poboljšava cirkulaciju koja smanjuje otok.

Takođe, jedna od najvećih prednosti saune kada je reč o zdravlju jeste izbacivanje toksina putem znojenja. Ovo je svakako stvar koje smo svi svesni. No, da li ste svesni toga da u sauni vaše telo izbacuje i teške metale i toksine kao što su to u olovo, bakar, cink, nikl, živa, sve one toksine koje pokupimo iz životne sredine.

Na taj način jačate svoj imunitet, srce, krvne sudove, opuštate mišiće tela i povećavate nivo endorfina u organizmu na jedan potpuno prirodan način, osvežava sluznicu disajnih puteva,

Mentalno zdravlje i stabilnost

Svi smo svesni situacije u kojoj svakodnevni stres koji se ne kanališe kako treba, može da izazove hronično nakupljen stres koji kasnije dovodi do ozbiljnih bolesti i pada imuniteta. U to ime, sauna može da vam pomogne i u redukciji stresa nakupljenog u mišićima i zgolobovima, ali i povećanjem nivoa endorfina u organizmu, koje smo već spomenuli, dobijate potpuno novi mindset nakon što se opustite u sauni.

Osobe koje su sklone promenama raspoloženja, anksioznosti i depresiji, mogu saunu da koriste u vidu redukovanja simptoma. Endorfin će pokrenuti dobro raspoloženje, a ukoliko nakon saune ukombinujete hladnu vodu i to ponovite više puta, imate šansu da potpuno oslobodite telo od anksioznosti.

Lepota

Dolazimo do poslednjeg segmenta u kom sauna može da doprinese vašem telu, a ovog puta je reč o estetskom momentu. Da li ste znali da sauna može da vam pomogne u redukciji celulita. Znojenjem i širenjem krvnih sudova izbacujemo toksine iz ćelija podkožnog tkiva, ali i smanjujemo višak vode u organizmu.

Takođe, osobe koje redovno posećuju saunu, imaju izrazito čistu kožu. Tajna je u tome da se koža pomoću znojenja sama čisti, izbacuje na površinu sve bakterije koje mogu da utiču na njeno zdravlje i izgled, i na taj način dobijamo zdrav izgled kože lica i tela. Redovnim znojenjem takođe održavate nivo prirodne proizvodnje kolagena, a na taj način redukujete pojavu bora i usporavate starenje kože.

Verovatno da ni sami niste bili svesni važnosti redovne upotrebe saune. Ovaj vid odmora i brige o telu je jedan od najpristupačnijih svima nama. Savetuje se poseta saunama bar jednom u dve nedelje, a ukoliko ste sportista ili imate mentalno naporan posao, onda i češće.

Ovo leto može biti jedinstveno vreme da se oprobate u ovom vidu aktivnosti koje ne zahteva mnogo.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori