Završen planinarski izazov HIGHLANDER: Šta je potrebno da biste prešli 101 kilometar za četiri dana
Završen planinarski izazov HIGHLANDER: Šta je potrebno da biste prešli 101 kilometar za četiri dana

Završen planinarski izazov HIGHLANDER: Šta je potrebno da biste prešli 101 kilometar za četiri dana

Više od 300 avanturista iz cele Evrope se okupilo sa jednim ciljem – izdržati promenljive vremenske uslove i stići do cilja u avanturi života na HIGHLANDER Stara planina 2023. Pet dana jedinstvenog planinarskog iskustva međunarodnog karaktera omogućilo je učesnicima da se prisete kako je živeti u skladu sa prirodom i njenim zakonima. Kiša, vetar, blato, usponi i testovi izdržljivosti su obeležili ovaj događaj i opravdali epitet najekstremnijeg izazova ovog tipa u Srbiji.

Bez obzira na to koju su stazu učesnici odabrali, udobna oprema je bila, pored snažne volje i dobre kondicije, najbitniji faktor. Za ovaj vid aktivnosti neophodni su, između ostalog, šator, vreća za spavanje, rezervna odeća, plinska boca i oprema za paljenje vatre. Na ovaj način se spremno dočekuje višednevni boravak i život na “krovu” Srbije.

Odabir obuće posebno je važan u ovakvim avanturama

Sportski brend adidas, partner projekta, pobrinuo se da iskustvo boravka na planini olakša sa svojom linijom sportske obuće adidas Terrex. Ova oprema, prilagođena posebnim izazovima na otvorenom i svim uslovima planinarenja, se može pronaći u svim Intersport radnjama. Patike su dizajnirane s mekanom udobnom gumom, zbog koje odlično apsorbuju udarce i hodanje po neravnom terenu. Tehnologija GORE-TEX omogućava stopalu da ostane suvo u svim vremenskim uslovima, dok istovremeno omogućava prozračnost. Ove karakteristike pokazuju koliko je važna obuća koju biramo i koliko ona može biti presudna u toku pešačenja.

Među učesnicima i neka poznata lica

Trećem HIGHLANDER Stara planina 2023 izazovu se ove godine, prvi put, pridružila i Anja Andrejić, superfinalistkinja druge sezone takmičenja Survivor i miljenica publike koja je još jednom pokazala istrajnost, borbenost i spremnost na izazove.

“Nakon Survivor-a sam se vrlo rado odazvala pozivu da učestvujem na Highlander Srbija avanturi. Za mene je ovo bilo divno i uzbudljivo iskustvo koje bih preporučila svakome ko želi da se izmesti iz svakodnevnog života i koga privlači priroda. Bilo mi je veoma bitno da imam dobru opremu koja će mi maksimalno koristiti, a adidas Terrex kolekcija mi je pomogla da lakše podnesem ovaj teren. Upoznala sam veliki broj pozitivnih ljudi okupljenih oko istog cilja – prelaska određene kilometraže i dolaska do kampa gde smo zatim postavili šatore i nastavili druženje uz vatru na otvorenom nebu. Drago mi je što sam bila jedna od učesnika, a avanturu života ću dugo pamtiti” objašnava Anja.

Poseban izazov samo za najhrabrije

Najveštije učesnike su adidas i Intersport obradovali u aktivnosti Cornhole Challenge sa vrednim modelima Terrex patika koje će im, bez sumnje, biti od velikog značaja u budućim poduhvatima na svim vrstama terena.

Marija Radojković, organizatorka HIGHLANDER Srbija objašnjava da su učesnici imali prilike da dožive sva godišnja doba u pet dana, da upoznaju Staru planinu u različitim izdanjima i ponesu jedinstvena iskustva koja su nemerljiva. Podrška institucija je presudna u uslovima koji su bili ekstremni zbog čega su organizatori posebno zahvalni Intersportu koji je bio prisutan, i koji je prepoznao značaj i potencijal “avanture života”.

Uz promociju aktivnog i zdravog načina života kroz, jedan od najvažnijih ciljeva HIGHLANDERA je očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo narednim generacijama. Od samog početka sprovode tzv. Leave No Trace filozofiju. Ovaj događaj želi da vrati ljude na planine, da naglasi uticaj ovih aktivnosti na mentalno i fizičko stanje, da promoviše pešačenje kao način i sastavni deo života i da podigne svest o važnosti očuvanja prirode za buduće generacije.

Foto: Predrag Vučković, Zoran Ješić

Učitati još
Zatvori